Jandroković o Fortenovi: Precizniju informaciju očekujem idućih dana

03.11.2022.

13:13

Autor: I.Z./HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je kazao nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora kako je na sjednici raspravljen dnevni red za iduću sjednicu Sabora, koja će imati, za sada 174 točke. Komentirao je i prodaju udjela u Fortenovi.

Nova sjednica Sabora od 15. studenog do 15. prosinca

Jandroković je rekao kako će u dnevni red biti uvrštene i ostale točke koje će u međuvremenu pristići.

Nova sjednica Sabora počela bi 15. studenog, a trajala bi do 15. prosinca. Nakon toga bit će zimska stanka, koja će trajati do 15. siječnja.

Jandroković je naglasio kako su na sjednici raspravljali i o Etičkom kodeksu.

- Zaključili smo da će predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković, sazvati sjednicu Odbora početkom idućeg zasjedanja i nakon toga će odbor poslati na plenarnu sjednicu njihov finalni tekst, te će se o njemu raspraviti. Do 15. prosinca ćemo ga izglasovati. Samo tri saborska kluba poslala su i dostavila svoje prijedloge Etičkog kodeksa. Interes ke manji nego što sam očekivao, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjedništvo o izmjenama Poslovnika

Dodao je da je Predsjedništvo Sabora razgovarao i o izmjenama Poslovnika, instituta povrede Poslovnika, koji je sporan.

- Tu su se svega dva Kluba očitovala i to pismenim putem. Klub Mosta je za to da se zadrži postojeći sustav, Klub Centra i Glasa dali su neke prijedloge koji se ne tiču samo povrede Poslovnika, nego i nekih drugih odredbi. Usmeno se javila kolegica Glasovac, koja je u ime Kluba zastupnika SDP-a rekla da su oni za cjelovite izmjene, a da dirati samo povredu Poslovnika za njih nije put, istaknuo je Jandroković.

- Dobio sam poruku da je većina zadovoljna s postojećim Poslovnikom, dodao je.

Predsjednik Sabora kazao je kako jedan manji dio zastupnika krši Poslovnik u instituciji povrede Poslovnika.

- Kada ne bi sankcionirali njih onda bi činili nepravdu svim onima koji se drže reda, rekao je.

Istaknuo je da će se nastaviti raditi kao što se radilo i do sada.

- Jedino što mogu apelirati na zastupnice i zastupnike da se drže onog akta koji je na snazi i kojeg smo sami donijeli. U zadnjih nekoliko tjedana tenzije su se smirile, poručio je.

Jandroković se osvrnuo i na rad saborskih zastupnika. Naglasio je kako svaki saborski zastupnik ima svoj mandat, a birači će biti ti koji će procijeniti je li on kvalitetno radio ili nije.

"U idućim danima očekujem precizniju informaciju"

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković referirao se na transakciju ulagača iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, rekavši da najprije treba utvrditi sve relevantne činjenice kako bi se moglo odlučivati o daljnjim postupcima.

- Sve o toj transakciji saznao sam jučer iz medija, nemam nikakvih informacija koje vi nemate, pročitao sam ono što je priopćila Vlada i to su informacije s kojima trenutačno raspolažem, kazao je Jandroković. 

Na novinarsko pitanje je odgovorio i da ga obavještajne službe nisu ni o čemu obavijestile, a, kaže, vrijeme će pokazati jesu li trebale znati i tko je što znao o tome što se točno dogodilo.

- Vidim da se radi o kompleksnim pravnim i financijskim transakcijama i očekujem da ćemo u idućim danima imati informaciju je li ta transakcija uopće u skladu sa zakonom i odredbama koje reguliraju sankcije za pojedine ruske kompanije, kazao je.

Na oporbene kritike da je Vlada trebala znati za tu transakciju jer je riječ o važnoj kompaniji, Jandroković je zapitao kako je Vlada mogla znati ako Fortenova, o čijem se udjelima radi, nije znala.

- Riječ je o udjelima koji su privatno vlasništvo, a to privatno vlasništvo Sberbanke nastalo je tako što su zbog nevraćanja kredita bivšeg vlasnika preuzeli udio u vlasništvu Fortenove i tako je Sberbank postao vlasnik. A što su oni učinili, kako je napravljena ta transakcija, vrijeme će pokazati je li sve bilo u skladu sa zakonom. To u ovom trenutku ne mogu procijeniti budući da i sama Fortenova nije imala spoznaja, kazao je Jandroković.

Upitan je li zakazala SOA, kazao je da ne može o tome govoriti jer nema informacija. o tome je li dozvolu za prodaju udjela Sberbanka trebala dati HANFA ili Ministarstvo financija, Jandroković je rekao da je i Fortenova u priopćenju ukazala na to da međunarodne institucije i institucije pojedinih država o tome daju svoja mišljenja, pa i na razini EU, a nakon toga i hrvatska tijela moraju dati svoj pristanak.

- Budući da oni nisu bili informirani niti su dali pristanak na tu transakciju, u ovome trenutku očito postoji spor je li to legalno ili nije, ustvrdio je.

Oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i često neargumentirano

Dodao je da ne želi nagađati u čijoj je nadležnosti davanje dozvola, rekavši da on nije 'oporbeni političar pa da može lupati što ga je volja nego da, kada nešto kaže, govori u ime države'. Da bih mogao precizno i jasno reći što mislim, moram imati sve informacije, kazao je, dodavši da će se o daljnjim postupcima moći govoriti kada se utvrde sve činjenice.

Na najavu predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša Dončića (SDP) da će o ovom slučaju tražiti izvješće SOA-e, Jandroković je poručio da 'oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i vrlo često neargumentirano pa se nerijetko pokaže da su njihovi stavovi pogrešni'.

- Govoriti napamet, tako da prikupiš nešto političkih bodova zato što se to možda nekome čini atraktivno po meni je neozbiljno, a odgovore će davati renomirani stručnjaci, odvjetnici, pravni i financijski, vjerojatno i međunarodni stručnjaci jer se radi o transakciji koja nadilazi Hrvatsku, poručio je.

Unaprijed nekoga prozivati, a nitko točno ne zna što se dogodilo, sačekajmo malo, apelirao je Jandroković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!