Nakon oporbene blokade, izbor glavnog ravnatelja HRT-a odgođen za idući tjedan

15.10.2021.

13:52

Autor: HRT

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Nakon što je sinoć ujedinjena oporba u Hrvatskom saboru opstruirala raspravu o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a, uz obrazloženje da je odluka o kandidatu mjerodavnog saborskog odbora protivna Poslovniku, jutros je održana i sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav. Članovi su jednoglasno donijeli odluku da se ta sporna sjednica Odbora za medije, informiranje i informatizaciju - poništi. Nova će sjednica, doznajemo, biti već početkom sljedećeg tjedna, a nakon nje predviđena je rasprava te glasovanje o kandidatu za funkciju glavnog ravnatelja HRT-a.

- Odbor za Ustav je utvrdio da prijedloga u osnovi nije niti bilo i da ono što je Odbor za medije uputio u proceduru nije valjano. To znači da je oporbena akcija jučer ustvari bila zaštita pravnog poretka ove zemlje. Mi smo jučer spriječili da se u Saboru raspravlja o nečemu o čemu se nije smjelo raspravljati, komentirao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 


Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković rekao je da se, jednom kad se sjednica zaključi, ne može sljedeći dan samostalno sazivati nova


- Obveza odbora za informiranje će biti da sazove novu sjednicu , organizira i završi sukladno odredbama Poslovnika, rekao je dodavši kako ne očekuje da se ponovi sinoćnji scenarij. 


- Niti mislim da je to u redu nastup. sve se može u demokratskoj proceduri kao što smo i ovo riješili na demokratski način, sukladnu Poslovniku. To nije način - zauzetu govornicu u Saboru, protestirati na način kako je ovo bilo, smatramo da toga ne treba biti, komentirao je.

I resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja boravi u Požegi na obilježavanju mjeseca hrvatske knjige, komentirala je događaje u Saboru. Kazala je kako Vlada ne sudjeluje u tom izboru već ga bira Sabor koji mora, nastavlja, procedure provesti u skladu sa zakonom. Za HRT je kazala kako je važno čuvati i jačati riječ javni servis koji pruža najvažnije kulturne, dramske, filmske i obrazovne sadržaje.

 - Meni je žao da je rasprava ponovno, umjesto da se fokusira na kandidate i njihove programe, krenula u nekom potpuno drugom smjeru licitirajući o nekakvim nepostojećim sukobima interesa, spitzenkandidatima i svime što je nažalost rezultiralo jučer onim što se dogodilo u Hrvatskom saboru, kazala je za HRT.

U ponedjeljak će se ponovno sastati Odbor za medije, sukladno odluci Odbora za Ustav, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, napominjući kako će se o izboru glavnog ravnatelja HRT-a raspravljati u utorak, kada Sabor nastavlja plenarnu sjednicu. Glasovanje će biti u srijedu ujutro, a nakon toga će se raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi, rekao je zastupnicima.

Marija Selak Raspudić kazala je da "je takav dnevni red omalovažavanje saborskih zastupnika i da vladajuća većina nastavlja inzistirati na oktroiranju novog šefa HRT-a koji je u eklatantnom sukobu interesa".

- Oporba je danas izvojevala veliku pobjedu, naša bitka će se zbog vašeg nastavka oktroiranja nastaviti i nećemo vam dozvoliti da silujete javni servis, poručila je.

- To je vaše demokratsko pravo, uzvratio joj je Jandroković.

Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav zaključio je u petak da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bile neregularne te da se mora sazvati nova. Ako Sabor ne imenuje Šveba do 21. listopada, poništit će se javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović podsjetio je da je zadnji ravnatelj završio u istražnom zatvoru, a premijer Andrej Plenković komentirao je kako oporba napada kandidata "kao da imaju neki mehanizam koji bi bio suprotan zakonima, suprotan rezultatu izbora, fizičkim dovođenjem većine u situaciju da prođe zakonski rok za izbor ravnatelja".

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo.

- Jednostavno ne možemo podržati izbornu farsu koja pokazuje da vladajućima nije u interesu stvarna promjena na HRT-u, poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Nova sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, na kojoj bi se trebalo odlučiti o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a bit će u ponedjeljak. Procedura bi zbog zakonskih rokova trebala biti gotova do četvrtka, u suprotnom, cijeli se natječajni postupak mora ponoviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!