Bošnjaković: Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nije bila u skladu s Poslovnikom

15.10.2021.

10:14

Autor: HRT

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon što je oporba jučer u Saboru zatražila poništenje natječaja za ravnatelja HRT-a - danas se sastao Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na sjednici se raspravljalo o tvrdnjama oporbe kako je postupak da se glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije imenuje Robert Šveb suprotan zakonu i Poslovniku. Zaključeno je da sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije 12. i 13. listopada nisu bile u skladu s Poslovnikom, pa tako niti donijeta odluka.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav završena je jednoglasno usvojenim zaključkom koji će biti prezentiran Saboru, a to je da sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije održana 12. listopada nije bila u skladu s Poslovnikom. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković kazao je da će se pritom osvrnuti i na to da deponirani glasovi ljudi, koji nisu bili na sjednici, ne vrijede te da nisu sukladni Poslovniku. Istaknuo je i da će se kazati u Saboru da sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, koja je sazvana 13. listopada, također nije sazvana sukladno Poslovniku.

Peđa Grbin pritom je dodao kako onda treba reći da niti odluke Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nisu važeće, a Bošnjaković je pojasnio da "čim sjednica nije važeća, onda nisu niti odluke". 

Je li sjednica 13. listopada nova ili nastavak prethodne?

Nakon što se pojavila dvojba je li sjednica na kojoj se odlučivalo o Švebu, u srijedu, 13. listopada, bila nova sjednica ili nastavak prethodne od utorka, 12. listopada, članovi Odbora za Ustav odlučili su pregledati snimke, pozive upućene članovima i druge pojedinosti važne za donošenje odluke. 

- Ako je prva sjednica zaključena, onda ona ne može biti nastavljena. Procedure se moramo držati, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

I Milorad Pupovac (SDSS) je ocijenio je da je sjednica saborsklog Odbora za medije vođena "šeprtljavo".

Sjednica Odbora za medije bila je održana u dva navrata ovog tjedna, u utorak i srijedu, i na obje je zaključeno da Šveb ima potporu većine, s tim da je na prvoj bilo prisutno samo pet od 13 članova dok ih je dvoje iz vladajuće većine deponiralo glasove, što se smatra suprotno Poslovniku. Na ponovljenoj sjednici, dan kasnije, bilo je kvoruma i većinom glasova potvrđeno je predloženo imenovanje Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a. No, oporba smatra da su obje sjednice održane suprotno Poslovniku i traži sazivanje nove sjednice. Zbog toga su u četvrtak navečer u Saboru izašli za saborsku govornicu i opstruirali raspravu o izboru Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!