Jandroković: Politika oporbe je mjehur od sapunice

25.01.2023.

17:17

Autor: Sanja Rabuzin/S Markova trga/HRT/A.V.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Najvažnija poruka Zakona o pomorskom dobru jest da nema nikakvog zatvaranja plaža, svaki građanin moći će ih nesmetano koristiti, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Govoreći o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je još daleko od njegova konačnog donošenja.


- Oporba je ponovila istu stvar - stvaranje određene psihoze, pa i histerije pojedinog zakona, i to sve čine bez da su se pripremili argumentima. Grade kuću bez temelja i stvari prikazuju crno-bijelima. I onda se krene sa saborskom raspravom gdje se vrlo brzo vidi da ono sve što su tvrdili tijekom najave saborske sjednice nema veze s onim što je Vlada pripremila kao zakon. Onda se cijela taktika oporbena raspadne kao mjehur od sapunice. Puno puhanja, puno buke i na kraju taj balon pukne, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".


Posebno je naglasio da zatvaranja plaža neće biti. Tvrdi da je taj zakon manje strog prema onima koji nisu hotelski gosti jer će moći dolaziti na hotelske plaže i kupati se na svakom mjestu. 


- Ono što je bitno za građane je da je trebalo urediti pitanje pomorskog dobra jer dosadašnjim zakonom nije svaka situacija bila predviđena i to je sad ovim zakonom napravljeno. Nema govora o tome da će netko oduzeti hrvatskim građanima more i ne znam još koje smo sulude teze čuli. Samo se uređuje pitanje pomorskog dobra, uređuje se pitanje korištenja plaža. Ono što je najbitnije je da neće biti zatvorene plaže, hotelske plaže isto će biti otvorene za građane.

O djelovanju oporbe 

 - I SDP-u i stranci Možemo vrlo je neugodna tema situacija s odvozom otpada u Zagrebu. Tu su se pokazali kao vrlo loši upravljači, ušli su u konflikt s radnicima. Jedno je kada si politički aktivist, kada napadaš, kada se buniš i vičeš, a drugo je kada trebaš upravljati. Situacija u Zagrebu ne ide baš u prilog kvaliteti političkog djelovanja ni SDP-a ni stranke Možemo, tako da je to vjerojatno jedan od razloga zašto su fokus pokušali prebaciti na plaže i pomorsko dobro, rekao je predsjednik Sabora.

Spomenuo je i situaciju s posvajanjem djece iz Konga, za koju kaže da ima ljudsku dimenziju, ali da iz stranke Možemo nisu bili dovoljno jasni jer su umiješani i njihovi članovi. To je, kaže, očito izazvalo potrese u toj političkoj opciji, tako da mu se čini da su htjeli tu temu odgurnuti u drugi plan te su zbog toga napuhali temu pomorskog dobra. 

O inflaciji i prelasku na euro 

- Imamo nižu inflaciju od gotovo svih zemalja srednje i istočne Europe. Posebno od onih koje nisu članice eura. Npr. Mađarska ima inflaciju od preko 20%, Poljska ima isto visoku inflaciju, baltičke zemlje koje su u euru isto imaju preko 20%. Naša inflacija još uvijek je na razini razvijenijih zemalja Europske unije, rekao je Jandroković. 

- Vlada ima potpuno legitimnu odluku da svi oni koji koriste državne subvencije, a Vlada je itekako pomogla kad se dogodio Agrokor i kad se dogodila pandemija i sada kada se dogodila agresija Vlada je intervenirala u cijene energenata, struje, plina, goriva... Svi oni korisnici su tih subvencija pa se moraju prilagoditi i u cjenovnoj politici, zaključio je. 

Rekonstrukcija Vlade i novi ministri 

- Kolega Bačić jedan je od ljudi s kojima sam blisko surađivao puno godina, kojeg iznimno cijenim i koji je bio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Falit će, ali ovo je uloga koja je puno važnija za građane Hrvatske i jako je dobro da je prihvatio tu poziciju. On ima političko iskustvo i snagu, ali ima i inženjerski um i on je već bio ministar graditeljstva i jako dobro razumije što treba učiniti, istaknuo je Jandroković.

Osim Branka Bačića, novim ministrom postao je i Šime Erlić koji je zasjeo na poziciju Nataše Tramišak, što je izazvalo negodovanje u redovima slavonskog HDZ-a. 

- Premijer ima pravo izabrati ljude s kojima će surađivati. Vjerujem da će kolegica Tramišak ovdje dobro raditi posao saborske zastupnice i siguran sam da neće biti nikakvih sukoba sa slavonskim HDZ-om. To je bilo vidljivo odmah nakon prvih dana da je kolega Anušić smirio tu retoriku. Svi smo previše odgovorni da bismo dovodili u pitanje funkcioniranje Vlade, rekao je Jandroković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!