Jandroković: Pred Saborom donošenje 77 zakonskih akata vezanih uz euro

11:04 / 02.06.2022.

Autor: T.V./HRT

Gordan Jandroković primio je  izvršnog potpredsjednika EK-a Valdisa Dombrovskisa

Gordan Jandroković primio je izvršnog potpredsjednika EK-a Valdisa Dombrovskisa

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa. Izvijestio ga je o kontinuiranoj provedbi aktivnosti Hrvatskoga sabora za pravovremeno uvođenje eura. 

Hrvatski sabor usvojio je u svibnju Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, temeljnog akta kojim se uređuju pravila u procesu uvođenja eura. Također je izvijestio da je pred Hrvatskim saborom donošenje 77 zakonskih akata od kojih su 42 nužne izmjene zakona, a 35 manje izmjene koje je potrebno uskladiti.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo potporom hrvatskih građana za uvođenje eura koja prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja premašuje 60 posto, kao i potporom većine parlamentarnih stranaka.

Predsjednik Jandroković istaknuo je da se ulaskom Hrvatske u eurozonu, kao i u schengenski prostor, ostvaruje u potpunosti europska integracija Hrvatske i zaokružuju višegodišnji procesi koji dodatno jačaju međunarodni položaj Hrvatske.

U razgovoru su posebno istaknuli napore Vlade i Hrvatskoga sabora s ciljem zaštite građana od sprječavanja zlouporaba porasta cijena povezanih s uvođenjem eura. Naglasili su kako globalna gospodarska kriza i inflacija ne smiju biti izlika za neopravdano povećanje cijena prilikom konverzije.

Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis upoznao je predsjednika Sabora s daljnjom procedurom vezanom za uvođenja eura u Hrvatskoj te najavio kako očekuje da će Vijeće EU-a i Europski parlament donijeti odluke u prvoj polovici srpnja.

Predsjednik Jandroković zahvalio je potpredsjedniku Dombrovskisu na njegovoj dugogodišnjoj potpori u pogledu ulaska Hrvatske u eurozonu kao jednog od strateških nacionalnih ciljeva, objavljeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!