Plenković: Ispunjavanjem kriterija za uvođenje eura ostvaren jedan od strateških ciljeva

07:39 / 02.06.2022.

Autor: T.V./HRT

Andrej Plenković i Valdis Dombrovskis održali konferenciju za medije nakon sastanka

Andrej Plenković i Valdis Dombrovskis održali konferenciju za medije nakon sastanka

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL / Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što su jučer Europska komisija i Europska središnja banka objavile pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura, u posjet Zagrebu stigao je potpredsjednik Komisije za gospodarstvo i trgovinu Valdis Dombrovskis. Razgovarao je s ministrima financija i gospodarstva te premijerom Plenkovićem. Premijer je nakon sastanka rekao da je Hrvatska jedina od preostalih članica EU-a izvan eurozone, koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva Vlade.Nakon sastanka dali su izjave za javnost.

- Danas smo, nakon jučerašnjih vijesti i sastanka EK, u prilici čuti iz prve ruke ocjene Komisije u izvješću o konvergenciji, koje se ne odnosi samo na RH već i na sve one zemlje koje nisu u europodručju, i o tome tko ispunjava uvjete za ulazak u europodručje. Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku je jako dobro jer smo prema kriterijima koji su jednaki za sve jedina država koja ispunjava kriterije, te je Komisija jučer predložila da Hrvatska postane članica europdručja 1. siječnja 2023., rekao je premijer Plenković.

- Ono što je jako važno je da RH ispunjava kriterij stabilnosti cijena. Vidjeli ste da je prosječna inflacija prema ovom izvješću tijekom proteklih 12 mjeseci, do travnja ove godine, bila 4,7%, referentna vrijednost je 4,9%, dakle bili smo u okviru tog kriterija, dodao je.

- Važno je da smo i kada je riječ o proračunskom manjku, odnosno deficitu, prema izvješću Europske središnje banke, također dobili potvrdu da smo ispod kriterija o 3%, naglasio je premijer. 

- Recentno izvješće Europske komisije pokazalo je da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža i da u cijelom tom paketu naših napora od odgovornog upravljanja javnim financijama, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, izlaska iz makroekonomskih neravnoteža, dizanja kreditnog rejtinga na razinu investicijskoga, proveli smo sve reforme na vrijeme i u skladu s akcijskim planom. To su - sprječavanje pranja novca, borba protiv korupcije, i to govori o tome da je Hrvatska kroz provedbu strategije za uvođenje eura ostvarila temeljne političke ciljeve u mandatima dvije vlade, rekao je Plenković. 

- Mi smo temeljito radili na tome da taj ulazak bude na korist hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Ulazimo u klub 19 članica Unije, sutra s Hrvatskom 20, i tako ulazimo u klub zemalja najsnažnijeg gospodarstva. Ulazak Hrvatske u europodručje dignut će vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu. Živjet ćemo kvalitetnije i s višim standardom što je i bio cilj Vlade, ustvrdio je predsjednik Vlade RH podsjetivši da su dva temeljna cilja - ulazak u europodručje i šengenski prostor.

Dombrovskis: Izvješće EK otvorilo ulazak Hrvatske u europodručje

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis naglasio je da je ulazak Hrvatske u europodručje velik korak kako za samu Hrvatsku tako i za cijelu Europsku uniju.

- Hrvatska je ispunila sve kriterije za ulazak u europodručje. Zato bih želio čestitati hrvatskoj vladi i hrvatskim građanima na ovom impresivnom postignuću. Izvješće Europske komisije otvorilo je put za ulazak Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023. Time će u potpunosti biti završen proces hrvatske integracije u Europsku uniju u manje od desetljeća od njezina ulaska u asocijaciju europskih država, istaknuo je Dombrovskis.

- Naša zajednička valuta simbolizira snagu, jedinstvo i solidarnost Europske unije što je iznimno bitno u ovom geopolitičkom trenutku kada ruska agresija u Ukrajini prijeti cjelokupnoj sigurnosti u Europi, poručio je.

Dombrovskis je, između ostalog, istaknuo i ambicioznu provedbu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), temeljenog na instrumentu EU slijedeće generacije, koji će Hrvatskoj poslužiti za daljnje rješavanje ključnih gospodarskih i institucionalnih izazova.

Plenković: Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaska na euro

Premijer Plenković je odgovorio i na pitanje novinara o tome boji li se "lovaca u mutnom" i neopravdanog podizanja cijena uslijed inflacije.

- Ministarstvo gospodarsta će pratiti monitorirati sve što se zbiva s cijenama u kontekstu inflatornih pritisaka, koji nemaju niakave veze s ovim našim naporom koji se odvija sustavno, sistematično protekle četiri godine, rekao je Plenković. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaska na euro. Da budu fer. Ovo je proces koji vodi Vlada političkom odlukom i ispunjavanjem onog na što smo pristali ulaskom u EU. Poslovni subjekti moraju, uz vrlo detaljan monitoring udruga za zaštitu, ministarstva, medija, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima, onda ih treba javno prozvati. Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani, poručio je predsjednik Vlade RH.

Marić: Ispred nas je i dalje puno posla

Ministar financija Zdravko Marić zahvalio je svima uključenim au proces.

- Kada gledamo od 2016. naovamo Hrvatska je u dvokoraku, u dva koraka, izašla kompletno iz makroekonomskih neravnoteža, nije više zemlja s prekomjernim proračunskim manjkom, a u isto vrijeme dolazi ovo Konvergencijsko izvješće kao jedna vrsta krune svega onoga što smo radili. poručio je Marić.

Ministar financija je istaknuo da je po pitanju uvođenja eura pred Hrvatskom još jako puno posla, pa tako i onog tehničko-operativnog, što uključuje adekvatnu opskrbu i predopskrbu gotovim novcem banaka, Fine i Hrvatske pošte, tu je i posredna predopskrba trgovačkih društava, a kako bi svi bili spremni od 1. siječnja realizirati sve transakcije u eurima.

Valdisa Dombrovskisa je primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a sujelovao je i na sastanaku s predstavnicima Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo i Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a.

Na sastanku su bili predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Boris Lalovac, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić, potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marin Lerotić, član Odbora za gospodarstvo Tomislav Okroša i član Odbora za financije i državni proračun Anton Kliman.

Dombrovskis se sastao i s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem nakon čega su dali zajedničku izjavu za medije u povodu objave Izvješća Europske komisije i Europske središnje banke o konvergenciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!