16:37 / 08.03.2021.

Autor: M.M./HRT

Plenković o Milanoviću: Očito idemo u neki polusukob

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao je izjave predsjednika Zorana Milanovića.

- Prije 10-ak dana rekao sam da ovo nije tema oko koje bi trebao postojati prijepor. Procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda je transparentna, omogućuje većem broju kandidata da se jave na poziv, a o kandidatu odlučuje Hrvatski sabor. Nema trgovine niti inzistiranja na osobi A, B ili C. Sustav koji smo usvojili nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. dodatno je propisao proceduru, i koristan je i bolji nego što je bio do tada, rekao je Plenković. 

Istaknuo je da predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi, a onaj tko u Hrvatskoj odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom ili nije Ustavni je sud.

- Dok su zakonske odredbe onakve kakve jesu, ne vidim u čemu je problem da se zakon poštuje, rekao je.

Dodao je kako očito idu u nekakav polusukob jer on ovaj put nije iniciran niti ima potrebe da do njega dolazi.

- Znamo proceduru, ona je jasna. Svi koji su željeli biti predloženi od strane predsjednika mogli su na javnom pozivu iskazati svoj interes, pa tako i prof. Đurđević. Ne vidim zašto nije, istaknuo je premijer.

Na pitanje što misli o profesorici Đurđević rekao je kako ju poznaje, te da ima dojam da se poprilično ohrabrila da izjavi da prihvaća ići ovim putem prema kandidaturi, rekao je Plenković. Dodao je i kako su o predsjednikovu izboru doznali od člana parlamentarne većine i varaždinskog župana Radimira Čačića.

Plenković je kazao kako se predsjednik Milanović nastoji staviti u cipele nekog osvježivača, reformatora Vrhovnog suda, a Vladu nastoji prikazati kao zagovornika statusa quo, što je, kaže, netočno.

Podsjetio je na raspravu o aktualnom Zakonu o sudovima na kojoj je bivši ministar pravosuđa, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i aktualni predstojnik ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić hvalio tada ustanovljenu proceduru.

SDP je nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda oštro kritizirao tadašnji sustav nakon čega je sustav modificiran i povećana mu je transparentnost. Sada kad se to napravilo, ispada da to nije bitno, kazao je Plenković.

Jandroković: Predsjednik svjesno i namjerno ne želi poštovati zakon

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ispred središnjice HDZ-a komentirao je današnje izjave Zorana Milanovića koji se žestoko obrušio na njega i HDZ.

"Predsjednik svjesno i namjerno ne želi poštovati zakon", poručio je Gordan Jandroković i uzvratio da raspravu o izboru predsjednika Vrhovnog suda Milanović želi pretvoriti u osobnu kavgu da se ne bi vidjelo što je meritum. 

- Meritum u ovom slučaju je poštovanje Ustava, zakona i javnog poziva. To je karakteristika primitivnih ljudi. Kad nemaju argumente, onda vas vrijeđaju i lažu i to je već više puta viđeno, rekao je Jandroković dodajući da bi bio neozbiljan i neodgovoran kad bi se upustio u tu vrstu rasprave.

- Predsjednik Republike želi bez javnog poziva svog kandidata uputiti kao prijedlog Saboru. Kada bih ja to uvrstio u dnevni red, ja bih prekršio zakon, rekao je.

- Ja očekujem kako će on nastaviti s uvredama. On mene želi uvući u to da se nas dvojica vrijeđamo. Znao sam polemizirati s njim u Hrvatskom saboru u mandatu 2011. - 2015. i poslije svake takve rasprave osjećate se prljavo. Meni to nije fino, ali njemu očito je. Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav, to od mene neće dobiti, rekao je Jandroković.

Dodao je i da je dobio njegov dopis te da će, ako nije u skladu sa zakonom, postupiti u skladu s Poslovnikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!