17:16 / 08.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Šeparović: Odluke Ustavnog suda obvezne za sve, pa i predsjednika RH

Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštovati svaka osoba, što se odnosi i na predsjednika Republike Hrvatske.

Reagirajući na današnji istup predsjednika Milanovića, koji je Ustavni sud prozvao za 'muljažu', a njegova predsjednika za povezanost s HDZ-ovcem Vladimirom Šeksom, Šeparović je kazao da Ustavni sud u pravilu ne komentira izjave državnih dužnosnika i drugih političara, pa tako neće komentirati ni izjave predsjednika Republike Hrvatske niti takve izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanje Ustavnog suda.

No ustvrdio je da Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštovati svaka pravna i fizička osoba, što se odnosi i na predsjednika Republike Hrvatske.

Milanović je izjavio da će predložiti predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene". Pritom se dotaknuo i Ustavnog suda navodeći da je prije bio "nakrcan ljudima koji su birani običnom većinom" te da je on 2010. unio promjenu da ih se bira dvotrećinskom većinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!