Metsola: Hrvatska u EU-u priča je o uspjehu

20.06.2023.

Zadnja izmjena 12:07

Autor: T.V./T.D./HRT

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govori u Saboru

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govori u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola drugoga dana posjeta Hrvatskoj sastala se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, a obratila se i saborskim zastupnicima. U svojem govoru posebno se dotaknula članstva u Europskoj uniji čiji je učinak, rekla je, vidljiv posvuda u Hrvatskoj.


Drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola sastala se sa svojim domaćinom predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon bilateralnog sastanka i zajedničke izjave, predsjednici dvaju parlamenata uputili su se u dvoranu za sjednice gdje se Metsola obratila zastupnicima. 

- Transformacijski učinak Europe vidljiv je posvuda u Hrvatskoj - od provedivih prava koja su dana građanima, do mogućnosti koje članstvo u EU-u nudi mladima i starima, preko turizma, snage vašeg gospodarstva, do investicija u projekte, kazala je Metsola zadnji dan svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU-u.

Hrvatski put kao zemlje članice EU-a priča je o uspjehu, dodala je.

Članstvo u Uniji je 'win-win'


Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja koja je sposobna nadvladati bilo kakav izazov te da je pristupanjem EU-u promijenila tijek povijesti, svoje povijesti i povijesti Europe.


- Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica, bilo da je nosi Luka Modrić ili njome maše Andrej Plenković, postala je simbol za sve Europljane, poručila je. Simbol je to koji pokazuje da je članstvo u EU-u win-win situacija, dodala je.


Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, kako je kazala, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu.


- Povezivanjem juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i Europske unije Pelješki most je opipljivo poboljšao živote tolikih ljudi, a simbolično predstavlja ono što je Hrvatska - graditelj mostova među narodima - te pokazuje našu predanost povezivanju ljudi.


Predsjednica Europskog parlamenta u svom je govoru istaknula kako se Europa suočava s više kriza - od ilegalne i brutalne invazije na Ukrajinu, preko inflacije i situacije s energentima do klimatske krize.


- Izazova je mnogo i istovremeni su, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da izađemo iz toga jači nego prije, kazala je.


Hrvatskoj i njezinu vodstvu zahvalila je na solidarnosti s Ukrajinom i na suosjećanju sa svima koji bježe od rata. 

Galerija
Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u Saboru , Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jandrokovic primio predsjednicu Europskog parlamenta Metsolu, Foto: Patrik Macek/PIXSELLJandroković primio predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu , Foto: Patrik Macek/PIXSELLJandrokovic primio predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu , Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković i Metsola suglasni: Velike ekonomske koristi od članstva u EU-u


Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednica Europskog parlamenta složili su u utorak kako je Hrvatska imala velike ekonomske koristi u prvih deset godina od članstva u EU-u.

- Rekordno brza transformacija Hrvatske svima je evidentna. Barijere koje su nekada postojale više nisu tu, izjavila je Metsola na zajedničkoj konferenciji s Jandrokovićem nakon sastanka u Hrvatskom saboru. BDP je porastao, a s njime i nove prilike, dodala je.

Jandroković je rekao da su ekonomski pokazatelji Hrvatske zaista pozitivni i da ih nedvojbeno treba povezati s članstvom u Europskoj uniji.

Istaknuo je kako je BDP po stanovniku bio na 50 posto prosjeka EU-a, a sada je na 75 posto. Hrvatska je zemlja koja se najbrže oporavila nakon krize koju je izazvala pandemija u usporedbi s ostalim članicama EU-a, rekao je.

- Hrvatski BDP kontinuirano raste, nezaposlenost je rekordno niska, a članstvo u EU-u bilo je instrumentalno za izgradnju Pelješkog mosta, Koridor 5C, LNG terminal, obnovu od potresa i druge infrastrukturne projekte koji su toliko financijski zahtjevni da ih nikako ne bismo mogli realizirati bez punopravnog članstva u EU-u, kaže predsjednik Sabora.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u EU-u, ruskoj agresiji na Ukrajinu i situaciji u hrvatskom susjedstvu.

Jandroković je rekao da Hrvatska želi pomoći državama koje imaju ambiciju postati članice Unije, a Metsola je istaknula kako Hrvatska svojim znanjem iz pristupanja može pomoći zemljama aspiranticama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!