13:23 / 14.03.2020.

Autor: B.A./Hina

Jandroković: Vlada će o potrebnim mjerama izvijestiti saborske zastupnike

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Svi su svjesni odgovornosti koje imaju, važno je zaustaviti bilo kakvu paniku, lažne vijesti, moramo slušati preporuke mjerodavnih državnih institucija."
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu kako je dogovoreno da će, nakon što Vlada predstavi odgovarajuće mjere s obzirom na razvoj situacije s koronavirusom, o tome obavijestiti saborske  zastupnike.

Jandroković je nakon današnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića sa saborskim klubovima podsjetio kako je već u petak najavio da Sabor nastavlja s radom. Tako će raditi saborske službe i odbori i bit će održavana plenarna sjednica prema planiranoj dinamici, dodao je.

Sastanak premijera Plenkovića sa saborskim klubovima protekao je u dobrom ozračju kao i u petak u Hrvatskom saboru, puna je svijest svih političkih stranaka i aktera o ozbiljnosti trenutka, izjavio je Jandroković novinarima nakon sastanka s premijerom.

Važno zaustaviti ikakvu paniku i lažne vijesti

Svi su svjesni odgovornosti koje imaju, važno je zaustaviti bilo kakvu paniku, lažne vijesti, moramo slušati preporuke mjerodavnih državnih institucija. Hrvatska se za sada u odnosu na neke druge zemlje jako dobro nosi s ovom krizom i nadam se da će tako biti do kraja, naglasio je Jandroković.

Upitan o oporbenim prijedlozima mjera i oporbenim najavama da će imati drugačiju, ali ne i blažu retoriku, Jandroković je istaknuo  kako je važno da 'zaista svi u ovome trenutku svi budemo odgovorni i ozbiljni'.

- Naravno da će biti različitih prijedloga, neki gledaju iz svoga kuta kako riješiti problem, čini mi se da su za sada svi vrlo dobronamjerni i da žele pomoći. Očekujem da će oporbene stranke i pojedinci izići s određenim prijedlozima i vjerujem da će se naći rješenja zadovoljavajuća za sve, rekao je Jandroković.

Vlada vrlo ozbiljno radi i u onom zdravstvenom i segmentu financija, gospodarstva, transporta koji su trenutno najpogođeniji. Stoga očekujem da će Vladine mjere biti jako dobre i svaki dobar i ostvariv oporbeni prijedlog, sasvim sigurno da će se uzeti u obzir i, ako bude moguće, ugraditi u buduća rješenja, dodao je.

Na upit glede tvrdnje iz HUP-a da kamioni stoje na granicama i da roba i materijal ne ulazi u Hrvatsku, Jandroković je rekao da su, prema informacijama koje ima, stvari pod kontrolom.

U petak su se obratili i naši proizvođači koji kažu u da imaju dovoljno robe za idućih nekoliko mjeseci. Ministar financija isto tako drži stvari čvrsto pod kontrolom, kazao je Jandroković.

Naravno da će biti neplaniranih situacija no bitno je da se reagira brzo, inteligentno, razborito i vjerujem da će situacija na granici biti brzo prevladana, ali tu moramo imati razumijevanja, dodao je.

Predsjednik Sabora također je podsjetio da Hrvatska nije danas jedina pogođena, nego i druge zemlje. Zatvaraju se brojne granice, otežan je transport, uvoz, izvoz, situacija nije jednostavno lagana za prevladavanje i treba imati strpljenja i razumijevanja i sve što se čini je u interesu hrvatskih građana i njihove sigurnosti, poručio je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!