10:33 / 18.06.2018.

Autor: M.B./HRT

Japunčić: Najveću neizvjesnost oko nagodbe za Agrokor izaziva refinanciranje roll-up kredita

-

-

Foto: - / -

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić rekao je u Studiju 4 da bi se konkretne informacije o razgovorima i nagodbi trebale znati tijekom današnjeg dana.
Posljedni su dani do usuglašavanja stavova s vjerovnicima Agrogora. U sjeni nagodbe o kojoj bi se moglo glasovati u utorak, veleposlanici Rusije i SAD su u diplomatskoj ofenzivi, a upitan je i dogovor s Adris grupom.

Navodno su se tijekom vikenda vodili žestoki razgovori s upravama Adrisa i Franka, s Agramom, a financijski analitičar Hrvoje Japunčić rekao je u Studiju 4 da bi se konkretne informacije o razgovorima i nagodbi trebale znati tijekom današnjeg dana.

Velika neizvjestnost definira razmišljanja oko refinanciranja roll-up kredit Sperbanka od 1,06 milrd. eura i s kamatnom stopom od 15%. To jako otežava kvalitetu poslovanja, rekao je Japunčić.

Pojačani istupi veleposlanika SAD-a i Rusije posljedica su što se sada objavljuje dokumentacija s konkretnim brojkama i dokumentacijom. S ruske strane su dvije banke, a s američke strane je širi krug investitora koji su vezani uz roll-up pa je teško zadovoljiti parcijalne interese. Dodatan pritisak stvara i približavanje krajnjeg roka za postizanje nagodbe, tvrdi Japunčić.

Smatra da je teško spekulirati tko će voditi Agrokor u budućnosti, ali da je bilo informacija da se traži menadžment u inozemstvu i u Hrvatskoj. Mislim da ćemo vrlo brzo, u narednim danima dobiti povratne informacije o tome, kazao je.

Prema dostupnim informacijama, radi se o privremenom menadžmentu u prijelaznom razdoblju, dok svi novi vlasnici ne preuznu vlasnička i suvlasnička prava. To je rok od oko pola godine. U toj fazi bi se trebali provesti i procesi restrukturiranja, rekao je.

Nekako sam mišljenja da će predstavnici Privremenog vjerovničkog vijeća potpisati nagodbu, ali sam skeptičan oko pravnog okvira, smatra Japunčić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!