Jarunsko jezero puno lopoča i mulja

02.08.2022.

14:47

Autor: Studio 4/HRT

Jarunsko jezero puno lopoča

Jarunsko jezero puno lopoča

Foto: Studio 4 / HRT

Jarunsko jezero već neko vrijeme izgleda zapušteno. Lopoči se šire regatnom stazom i veslačima otežavaju treniranje. Ništa bolje nije ni za građane koji se ljeti onamo dolaze osvježiti. Mulj i nesnosan smrad šire se jezerom. Iako iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da je kvaliteta vode dobra, ta se tvrdnja može dovesti u pitanje.

Zastupnik u Poglavarstvu Kristijan Jelić kaže kako posljednjih dana regatna staza ‘sliči na žabokrečinu’, a napominje da ni situacija na kupalištima nije ništa bolja.

- To je posljedica neadekvatnog tretiranja lopoča. Jedino trajno rješenje bilo bi takozvano ‘izmuljivanje’ jezera, odnosno uklanjanje sedimenta. 2019. od tvrtke Ekonerg naručena je i napravljena studija njegova utjecaja na okoliš. Na nama je sada da to riješimo u idućem razdoblju. To je nužno kako bi se moglo konkretno trenirati na ovom jezeru, rekao je.

Osim čišćenja i izmuljivanja jezera, potrebno je uložiti i u infrastrukturu cijelog Jarunskog jezera.

- Od Univerzijade nije se ulagalo u infrastrukturu. Mislim da je ovo jedan od kapitalnih objekata u gradu Zagrebu. Nažalost, i drugi kapitalni objekti u vrlo su lošem stanju. Mislim da je sad zadnji trenutak da se više pažnje posveti našim sportskim objektima. Ovogodišnji proračun grada Zagreba je povijesno najveći, a i naši sugrađani plaćaju najveći prirez u Republici Hrvatskoj. Mislim da su zaslužili malo reprezentativnije sportske objekte u gradu Zagrebu, zaključuje Jelić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!