Ugrožen nastavak profesionalnog veslanja na Jarunu

19.04.2022.

07:08

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Propadanje Jaruna

Propadanje Jaruna

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Lani je uoči veslačke utrke Svjetskog kupa u uređenje zagrebačkog jezera Jaruna uloženo gotovo 38 milijuna kuna. Novac je na kraju potrošen na uljepšavanje infrastrukture, a osnovni problem na jedinoj regatnoj stazi u zemlji - mulja i lopoča, ostao je neriješen. Naši trofejni sportaši upozoravaju, ugrožen je nastavak profesionalnog veslanja i na Jarunu i u Hrvatskoj.

Najveća investicija u Jarunsko jezero još od Univerzijade, veslači kažu, u najmanju je ruku neozbiljno shvaćena.

- Promijenjene su sjedalice na glavnoj tribini, ali nije krov dovršen do kraja i dalje prokišnjava. Promijenjeni su sanitarni čvorovi i dio stolarije jer nije bilo novaca za sve. Trideset milijuna kuna +PDV, ali jezero nije ni dotaknuto, rekao je Josip Kostelić, tajnik Veslačkog saveza Zagreba.

Sportaši su od ulaganja očekivali boljitak na jedinoj regularnoj stazi u zemlji koja je sada neregularna - razlog su brojni lopoči koji se zapliću o vesla i kormila, a jezero je najpliće otkada postoje mjerenja.

- Prisiljeni smo mijenjati stazu, prilagođavati trening, zaustavljati trening, ono krenut sve iz početka, rekao je Marin Smoljanović, veslač.

- Tu sad i drveća rastu i mali otoci niču negdje na sredini. Ako to ne riješimo, bojim se da za godinu, dvije, najkasnije tri ćemo moći prehodati taj Jarun, kaže Darko Mikšić, izbornik Hrvatske veslačke reprezentacije.

Jezero se moralo produbiti na dubinu od 5 metara i očistiti, a to nije učinjeno. Krivnja se prebacuju na bivšu vlast.

- Mi smo upoznati s time da se razgovaralo, da je u određenim gradskim uredima bilo riječi o provođenju tog projekta, koliko smo informirani problem je u konačnici pao zbog financija, ističe Kosta Kostanjević, ravnatelj Ustanove upravljanje sportskim objektima.

Što je jezero pliće to je toplije, što je toplije vegetacije je sve više. Lopoči se, kažu, kose, ali što se više kose, to i više rastu.

- Mislim da to nije rješenje, mislim ono može se čistit, ali treba odmuljit da se maknu lopoči skroz da ne rastu više, rekao je Martin Sinković, veslač.

- Da je danas svjetski kup, mi bi ga na žalost morali otkazati i osramotit se i kao zagrepčani i kao veslači. Sumnjam u financijske mogućnosti grada nakon ovog cijelog nereda nakon prošle vlasti, kaže Kostelić.

A novca za produbljivanje i čišćenje jedne od najljepših regatnih staza itekako će trebati, jer za natjecanja je, kako sada stvari stoje, neupotrebljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!