Policija pronašla autora rasističkog videa, reagirala i pravobraniteljica

13.03.2023.

Zadnja izmjena 20:05

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/IMS

Privođenje 35-godišnjaka

Privođenje 35-godišnjaka

Foto: Dnevnik / HRT / Damir Krajač / Cropix

U Ivanić Gradu je priveden muškarac koji je sablaznio javnost snimkama rasističkih ispada koje su se proširile društvenim mrežama. Moguće je da će biti optužen za javno poticanje na nasilje i mržnju. Za takvo djelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine.

Riječ je o muškarcu starom 35 godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije, izvijestili su.

- Uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalificirati kao kazneno djelo "javno poticanje na nasilje i mržnju" opisano u članku 325. stavak 1. Kaznenog zakona, kažu u zagrebačkoj policiji. Za to nedjelo zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine.

U policiji navode da su odmah po saznanju o objavljenim snimkama, na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započeli kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i otkrivanja osobe sa snimke.

Operativnim radom vrlo brzo je utvrđen identitet muškaraca koji se dovodi u vezu s ovim događajem, a s područja je Policijske uprave zagrebačke.

Snimka muškarca koji u Zagrebu vrijeđa dostavljača podrijetlom iz Indije, objavljena u nedjelju, izazvala je brojne negativne reakcije. Autor snimke dostavljača na snimci pita odakle je, a kada mu je odgovorio, uzvratio mu je: "Odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja. Je*** niger, vraćaj se u Indiju".

- Reakcija policije potvrđuje jasan stav o porukama koje su izgovorene. Takve poruke će u Hrvatskoj uvijek biti neprihvatljive, nikada neće odražavati vrijednosti našeg društva i nikada ih nećemo tolerirati, objavio je na twitteru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako privedenom muškarcu prijeti i kaznena prijava odvjetnica koja se bavi pitanjima slobode govora i govora mržnje, kaže da je ključno dokazati namjeru širenja rasističkog sadržaja.

- Činjenica da je snimljen i učinjen dostupan najširoj javnosti, ukazuje da se željelo promovirati tu vrstu rasističkog govora i to zaista ulazi u domenu kaznenog djela pozivanja na nasilje i mržnju, smatra odvjetnica Vesna Alaburić.

Iz Centra za mirovne studije pozdravljaju brzu reakciju institucija u konkretnom incidentu, ali upozoravaju i na mnoge neotkrivene slučajeve.

- Imamo manji broj prijavljenih ovakvih incidenata, zločina iz mržnje, diskriminacije, nego što oni zaista postoje. Upravo zato što su zajednice koje su najviše pogođene time izgubile vjeru u sustav, istaknula je Lucija Mulalić, Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli.

Prema nedavnom istraživanju o percepciji diskriminacije u Hrvatskoj, sve je više ljudi primjećuje, ali je ne odlučuju prijaviti.

Pučka pravobraniteljica: rasistički ispad prema radniku iz Indije sramotan i neprihvatljiv


Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter reagirala je na sramotnu i apsolutno neprihvatljivu snimku na kojoj muškarac zaustavlja muškarca iz Indije, koji radi kao dostavljač, i obraća mu se rasističkim ispadima.

Tim povodom pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tom, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati ovaj incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

U skladu sa svojom ulogom, pravobraniteljica poziva i javne osobe da osude ovaj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo, da ga i prijave. To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav te se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani i najbližoj policijskoj postaji ili državnom odvjetništvu prijave ako svjedoče ili doznaju za slične incidente. Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti – institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti.

Jedino tako – prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, kao i javnom osudom – društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati i da će im se čvrsto suprotstavljati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona. Ovo je posebno važno ako znamo da je sve veća potreba za radnicima iz drugih zemalja, kao i da je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije.

Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njihove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!