Hrvatski veleposlanik u Srbiji: Suradnja je bila na vrlo visokom nivou sa svim srpskim institucijama

19.05.2022.

07:53

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/HRT/I.Z./HRT/Hina

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević o tijelu Splićanina Mateja Periša

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević o tijelu Splićanina Mateja Periša

Foto: Dnevnik / HRT

Analizom DNK potvrđeno je da je mladić čije je tijelo jučer izvučeno iz Dunava Matej Periš. Obdukcija je pokazala i da Matej, koji je nestao na Staru godinu, nije umro nasilnom smrću. HRT-ov reporter Marin Ćurić javio se u središnji Dnevnik HTV-a iz Beograda, kazavši kako će se toksikološke analize čekati još nekoliko tjedana. One će dati odgovor koje tvari je Matej Periš imao u svome tijelu. 

 Ispraćaj će predvoditi od 17 sati beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar

Obdukcija je pokazala kako nije bilo tragova nasilne smrti. Na hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu je zadaća da provede sve potrebne procedure što se tiče Matejevog tijela.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević kazao je kako Matejev otac ima iznimnu duhovnu snagu. Biščević je još jednom izrazio sućut obitelji Periš.

- Što se tiče praktične, proceduralne i operativne strane, odmah po primitku prve vijesti o mogućem nalasku tijela, srpska policija je poduzela potrebne korake. Razmjenjivali su informacije i s hrvatskom policijom i samim Zagrebom. Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradi bilo je u iščekivanju da dobije svu potrebnu dokumentaciju sa srpske strane, no, istovremeno naš konzularni odjel je pripremao potrebne dokumente s naše strane da bi dosje mogao biti formiran i da bi se našao prijevoznik i osigurao prijevoz tijela, kazao je Biščević.

Hrvatski veleposlanik istaknuo je kako je suradnja bila na vrlo visokom nivou sa svim srpskim institucijama.

Iz Beogradske nadbiskupije stigla je vijest kako će tijelo Mateja Periša biti sutra izloženo u crkvi sv. Ante u Beogradu od 15 sati, a ispraćaj će predvoditi od 17 sati beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. 

MUP Srbije u službenom priopćenju potvrdio je da je tijelo pronađeno u Dunavu, tijelo Splićanina Mateja Periša, koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca u Beogradu. Tu informaciju objavili su javnosti nakon što je završena obdukcija i DNK analiza. Veleposlanstvo RH u Beogradu navodi da će u najkraćem roku provesti sve formalnosti i procedure potrebne da bi obitelj Mateja Periša preuzela i prevezla u Hrvatsku njegovo tijelo. 

MUP Srbije: DNK analiza potvrdila da je u Dunavu nađeno tijelo Mateja Periša

Analiza DNK potvrdila je da je u Dunavu nađeno tijelo Splićanina Mateja Periša, priopćio je u četvrtak MUP Srbije poslije obudkcije u Institutu za sudsku medicinu.

Ministarstvo priopćava da je DNK analizom tijela koje je jučer oko 9.20 pronađeno u Dunavu, na adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994.) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. prosinca prošle godine.

- Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem, navedeno je u priopćenju.

Plenković izrazio sućut

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio sućut obitelji Mateja Periša, nakon što je iz Beograda stigla službena informacija kako je DNK analizom potvrđeno da je mladić čije je tijelo pronađeno u Dunavu, Matej, koji je nestao s 30. na 31. prosinca 2021. u Beogradu.

- Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša. Prema informacijama, nakon DNK analize i obdukcije tijela, utvrđeno je da je upravo riječ o njemu, nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu, rekao je Plenković na početku sjednici Vlade.

Dodao je da je jučer razgovarao s njegovim ocem.

- Žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na suradnji u proteklim mjesecima, ondje je i predstavnik hrvatske policije. U ime cijele Vlade izražavam sućut obitelji u ovom tragičnom događaju, rekao je premijer.

Tijelo Mateja Periša bit će u najkraćem mogućem roku prevezeno u Hrvatsku

Veleposlanstvo RH u Beogradu će u suradnji s obitelji i srbijanskim institucijama u najkraćem mogućem roku provesti sve formalnosti i procedure potrebne da bi obitelj Mateja Periša preuzela i prevezla u Hrvatsku njegovo tijelo, rečeno je Hini u veleposlanstvu.

Kronologija događaja

U Beogradu je u srijedu iz Dunava izvučeno tijelo mlađeg muškarca, a sve je odmah upućivalo na to da je riječ o 27-godišnjem Splićaninu Mateju Perišu, koji je nestao prije 139 dana, u noći na Staru godinu.

Naime, majica koja je pronađena na tijelu bila je crne boje, a takvu je Matej imao kobne večeri. Uz to su pronađene bijele tenisice, ručni sat i mobitel. 

Matej Periš (27), inače iz Splita, nestao je u noći s 30. na 31. prosinca prošle godine. Posljednji je put bio s prijateljima u beogradskom noćnom klubu "Gotik".

Snimke nadzornih kamera pokazivale su da se dalje kretao gradom, a na jednoj se vidio mladić koji pliva u Dunavu.

Sumnja se da je to bio upravo on. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!