15:30 / 15.10.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Je li se potkornjak vratio na Marjan?

-

-

Foto: - / -

Uskoro će Hrvatske šume na državnoj parceli na sjevernoj strani Marjana napraviti plohu za pošumljavanje- ali samo pokusno.
Ponovno se suše borovi u splitskoj Park-šumi Marjan. Je li se populacija mediteranskog potkornjaka iznova povećala i zašto više od godinu dana od završetka sječe stabala nije obavljeno pošumljavanje, istražila je Anita Markovina Radnić.

Feromonske klopke i dalje se motre; opreza s potkornjakom- nikad dosta!

- Možemo biti zadovoljni, nema nikakvog straha da je njegova populacija povećana, rekao je Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća JU za upravljanje Park-šumom Marjan.

Možda su i "gricnuli" nekoliko alepskih borova, no ostali su, kaže, "usputne žrtve" sanacije.

- Za njih su bile vezane sajle žičara, tako da se napravio nekakav prsten, ostala su stabla bez kore i bilo je za očekivati da će doći do sušenja, dodao je.

Pedesetak novoosušenih stabala bit će u suradnji s Hrvatskim šumama doznačeno i posječeno. O tome, kao i o situaciji s potkornjakom ravnatelj javne ustanove - ne zna ništa.

- Uputio sam nebrojeno puno dopisa, puno puta reagirao na tu temu, međutim, ja od Grada nisam dobio niti ugovor na uvid s Hrvatskim šumarskim institutom, a niti sam dionik bilo koje informacije vezano uz potkornjak sada, rekao je ravnatelj JU za upravljanje Park-šumom Marjan Damir Grubišić.

I dalje, je naime, na snazi izravna opasnost od elementarne nepogode; javnoj ustanovi su oduzeta upravljačka prava, iako su, ističe Grubišić od samoga početka predlagali manje invazivne metode sanacije.

- Tu je srušeno puno stabala koja nisu bila doznačena, koja nisu izvezena iz šume na zakonit način, a nalazi državnih inspektora gospodina Mikulića, zaštite prirode i neovisnih instituta kao i sudski vještaci su rekli svoje - da je to pustošenje šume, dodao je Grubišić.

Sustavna sječa stala je u ljeto lani, a nijedno se novo stablo još nije posadilo.

- Administrativne stvari koče cijeli taj proces, Hrvatski šumarski institut je napravio elaborat za pošumljavanje koji je predan ministarstvu, pa tamo su nekakve kočnice oko tog elaborata. Ministarstvo traži zapravo da se taj program gospodarenja koji je odbijen od Ministarstva poljoprivrede da se zapravo obnovi, rekao je Ruščić.

Uskoro će Hrvatske šume na državnoj parceli na sjevernoj strani Marjana napraviti plohu za pošumljavanje- ali samo pokusno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!