Jednodnevni štrajk solidarnosti s radnicima Cesta Šibenik d.o.o.

21.06.2023.

12:36

Autor: T.V./HRT/Hina

Jednodnevni štrajk solidarnosti s radnicima Cesta Šibenik d.o.o.

Jednodnevni štrajk solidarnosti s radnicima Cesta Šibenik d.o.o.

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Svih 11 podružnica Sindikata prometa i veza Hrvatske za petak, 23. lipnja, najavilo je jednodnevni štrajk solidarnosti u znak podrške radnicima tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. koji su u štrajku od 12. lipnja.

S obzirom na to da je štrajk radnika ušao u drugi tjedan, sve naše podružnice odlučile su se na štrajk solidarnosti kako bi pružile podršku šibenskim kolegama koji su u legalnom štrajku da se izbore za veće plaće, veća materijalna i radnička prava što bi trebalo biti tema pregovora oko kolektivnog ugovora, kazao je Hini predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Rekao i da su svi članovi podružnica u Hrvatskoj u korektnim odnosima s nadređenima s kojima uredno rješavaju probleme kada se pojave što u Šibeniku nije slučaj budući da se ondje, kako je rekao, "provodi samovolja određenih".

Stotinjak radnika tvrtke Ceste Šibenik, čiji je osnivač Šibensko kninska županija, već dva tjedna prosvjeduju i traže početak pregovora o kolektivnom ugovoru, o povlačenju spornog Pravilnika o radu te traže ostavku direktora tvrtke Roberta Miljkovića i raspuštanje Upravnog odbora tvrtke.

Štrajk solidarnosti najavljen je za petak, od 12 do 13 sati, a podršku šibenskim kolegama u svojim su podružnicama najavile Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Karlovac, PZC iz Varaždina, Ceste Bjelovar, Lika ceste, Istarske ceste, Ceste Zadarske županije, Cesting Osijek, Ceste Sisak, Dubrovnik ceste i Županijske ceste iz Splita.

Iz Sindikata prometa i veza Hrvatske priopćili su da su radnici u "Cestama Šibenik" stupili u zakoniti štrajk zahtijevajući od poslodavca prihvaćanje inicijative za pokretanjem kolektivnih pregovora, te stavljanje van snage 'ad hoc' donesenog pravilnika o radu, a da ih šibensko-kninski župan Marko Jelić ignorira.

Kažu i da je župan Jelić "nastavio vršiti pritisak ne bi li štrajk zabranio sudskom odlukom, te se, umjesto prihvaćanja dijaloga s radnicima i poštivanja njihovog zakonskog prava na kolektivno pregovaranje, obratio žalbom i Vrhovnom sudu".

Poručili su također da članice SPiVH diljem Hrvatske štrajkom solidarnost žele dati podršku kolegama u "Cestama Šibenik" i poslati odgovornima u "Cestama Šibenik" i Šibensko-kninskoj županiji jasnu poruku da dijalog s radnicima nema alternative i da radnici imaju pravo pregovarati s poslodavcem o uvjetima rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!