Drugi tjedan štrajka radnika Cesta Šibenik

19.06.2023.

15:16

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Radnici Cesta Šibenik ispred zgrade županije

Radnici Cesta Šibenik ispred zgrade županije

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Radnici Ceste Šibenik d.o.o. ušli su u drugi tjedan štrajka i prosvjed su iz kruga upravne zgrade u ponedjeljak preselili u središte grada, ispred zgrade Šibensko kninske županije.

Nakon što nisu dobili prijedlog da sjednu za stol i dogovore početak pregovora o kolektivnom ugovoru, radnici su postupili prema najavi prošlog petka prosvjed su preseli u središte Šibenika, ispred ureda šibensko kninskog župana Marka Jelića.

- Nije nama lijepo ovdje stajati, ali mislim da ne bi trebalo biti lijepo ni županu Jeliću, turistička sezona je počela, a njegovi građani moraju biti ovdje. Zlo nas je natjeralo na ovo zbog njihove samovolje i nemogućnosti pregovaranja o kolektivnim ugovorima. Samo su nam gurnuli pravilnike na štetu radnika koji ne prihvaćamo, ponovio je u Šibeniku Stjepan Lisičak, predsjedniK Saveza prometa i veza Hrvatske, organizator prosvjeda šibenskih radnika.

Lisičak je rekao da direktor Cesta Šibenik d.o.o. Robert Miljković i župan Jelić čekaju odluku Vrhovnog suda inzistirajući na tome da je štrajk nezakonit.

Mi i dalje tvrdimo da je štrajk legalan i inzistirata ćemo do daljnjeg na razgovorima, rekao je Lisičak.

'Uvjeti rada natjerali radnike na štrajk'


Predsjednik Radničkog vijeća Zoran Palinić ocijenio je da radnici nisu u štrajku svojom voljom te da postupcima odgovornih koji su složili pravilnik o radu, po kojem će radnici primati 70 posto osnovne plaće te 30 posto ovisno o učinkovitosti na radnom mjestu, natjerani da danas dođu ispred zgrade Županije.

- Ispada da je ovo potez očajnika, ali nije, druga strana je u potezu očajnika jer su svjesni da je sve na našoj strani od odluke Županijskog suda u Šibeniku i njihovih protuzakonskih akata. Sad se vade na odluku Vrhovnog suda koju čekaju. Svjesno zavlače, žele nas baciti na koljena, da se štrajk koji je ušao u drugi tjedan, a do kojeg nije uopće trebalo doći, produži i na treći. A mi se samo borimo da se sve provede u skladu sa zakonom, rekao je novinarima Palinić. Dodao je da traže smjenu direktora Cesta Šibenik, Roberta Miljkovića i raspuštanje Nadzornog odbora i da se povuku sporni akti.

- I mi ćemo nakon toga početi odmah radit,i jer mi nismo ovdje da radimo probleme, dodao je Palinić najavljujući nastavak štrajka ispred zgrade Županije i u utorak te svaki idući dan od 12 do 15 sati jer su tu dostojanstveno u borbi za svoja prava kad se ne poštuju institucije pravne države.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!