Jelenić se vratio na posao pa opet morao napustiti prostorije DORH-a

27.12.2022.

Zadnja izmjena 13:14

Autor: HRT

Dražen Jelinić

Dražen Jelinić

Foto: HTV / HRT

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, suspendiran zbog članstva u masonskoj loži, trebao se danas vratiti na posao. 

Nakon što je Visoki upravni sud presudio u korist bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, on se jutros vratio na posao, ali nakon 10 minuta ponovno je morao napustiti prostorije Državnog odvjetništva, izvijestila je Matea Šeparović.

Jelenić je rekao za HRT da je glavna državna odvjetnica na godišnjem odmoru te da ga je primila njezina prva zamjenica Ksenija Pavić, koja je bila ljubazna prema njemu, ali kako kaže, dala mu je do znanja da joj je glavna državna odvjetnica dala uputu da mu prenese njezino viđenje, a to je da je on i dalje privremeno udaljen na temelju zadnje odluke o produljenju privremenog udaljenja koja istječe 13. siječnja.

- Smatra da odluka Visokog upravnog suda ništa ne mijenja i da sam i dalje suspendiran pa su me zamolili da napustim prostorije Državnog odvjetništva, rekao je i dodao da je njegova braniteljica, nakon što su zaprimili odluku Vrhovnog suda, uputila Državnoodvjetničkom vijeću, s obzirom na sadržaj odluke Vrhovnog suda, zamolbu da razmotre postoje li i dalje osnove za njegovu suspenziju.

- Odgovor još nismo dobili, naglasio je.

Jelenić je zamolio kolegicu Pavić da mu o činjenici da se Državno odvjetništvo i dalje drži zadnje odluke Državnoodvjetničkog vijeća da nekakav papir na kojem će pisati da nije obvezan dolaziti na posao do daljnjeg.

- Ona mi je rekla da mi, s obzirom na to da to nije njezina odluka nego odluka glavne državne odvjetnice, ona takav komad papira ne može dati. Ja u ovom trenutku nemam nikakav papir na temelju kojeg bih se mogao žaliti pa ću vidjeti s braniteljicom koji su nam daljnji koraci, naglasio je Jelenić.

Na upit HRT-a, a glede povratka na posao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, Državnoodvjetničko vijeće dostavilo je odgovor:

Državnoodvjetničko vijeće do sada, dakle 27. prosinca 2022., 11.50 sati, nije zaprimilo odluku Visokog upravnog suda.

Privremeno udaljenje od obavljanja dužnosti zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Dražena Jelenića temelji se na Odluci Državnoodvjetničkog vijeća od 10. listopada 2022. broj DOVO-6/2021-234, potvrđenoj Odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 20. listopada 2022. broj I Kž SODO 4/2022-2, koja je postala pravomoćna dana 20. listopada 2022. i traje do 14. siječnja 2023., time da će Vijeće iz članka 97. stavka 4. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću sukladno odredbi članka 98. stavka 1. istog Zakona ispitati postoje li opravdani razlozi za njegovo produljenje za daljnja tri mjeseca.

Državnoodvjetničko vijeće ne može komentirati stegovne postupke koji su u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!