07:57 / 08.04.2021.

Autor: D.D./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Jelić: Hrvatska se vrlo brzo može vratiti na predepidemijske brojeve

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: Hrvatski radio / HRT

"Predviđanja su da bi hrvatski turizam ove godine trebao imati rast od 5,3 posto koji je među najvećim predviđenima u Europskoj uniji. Hrvatska se vrlo brzo može vratiti na predepidemijske brojke", rekao je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, u emisiji "U mreži Prvog". O budućnosti hrvatskog gospodarstva u emisiji su govorili i glavni direktor HUP-a Damir Zorić te ekonomist Ljubo Jurčić.


Oporavlja li se tržište rada nakon jednogodišnje krize izazvane pandemijom? Ima li posla za sve one koji žele raditi? Hoće li se nastaviti odljev radne snage u zapadnu Europu? Koliko se promijenio način rada zbog pandemije i hoće li te promjene ostati trajne? Može li hrvatsko gospodarstvo izdržati još jedno zatvaranje?

- Uvjeren sam da se hrvatsko gospodarstvo može brzo oporaviti, ali je uvjet da se smanji broj zaraženih ispod granica koje otvaraju sve djelatnosti i da se procijepimo, što se nadam da će biti u sljedećih par mjeseci zahvaljujući nabavljenom cjepivu. Očekujemo ove godine dobru turističku sezonu, samo ovo su preduvjeti. Predviđanja su da bi ove godine rast trebao biti od 5,3 posto koji je među najvećim predviđenima u Europskoj uniji, budimo strpljivi. Ne u ovoj godini, ali Hrvatska se vrlo brzo može vratiti na predepidemijske brojke, rekao je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada.

- Što je najveći problem? Određenog oporavka ima, hrvatsko tržište rada se restrukturira, međutim, problem je što hrvatski gospodarski sektor nema mogućnosti apsorpcije nove radne snage i novih generacija koje dolaze na tržište rada. Ove godine će maturirati i diplomirati nove generacije, ali nema sposobnosti da svi oni nađu zaposlenje. Rasta nema, a samo rast može osigurati zapošljavanje nove radne snage, objasnio je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Ekonomist Ljubo Jurčić spomenuo je da su brojevi slični krizi u 2009. godini, kada je gospodarstvo također zabilježilo pad od oko 10 posto.

- Od 2010. do 2019. turizam u svijetu je rastao puno brže nego što je to itko očekivao, uključujući Hrvatsku. Ali mi smo tek 2019. došli na nivo 2008. godine. Zemlje koje imaju industriju, koje najveći dio svog BDP-a stvaraju pod kontrolom, su u suštini za tri godine izašle iz financijske krize, kaže Jurčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!