19:29 / 26.08.2018.

Autor: M.R./HRT

Jesu li kazne za necijepljenje djece preblage?

-

-

Foto: - / -

Cijepljenje je u Hrvataskoj propisano zakonom, a maksimalna kazna je 2 tisuće kuna. U Njemačkoj, primjerice, dvije i pol tisuće eura.
Ospice, bolest za koju se smatralo da je prestala biti opasna za javno zdravlje, posljednjih nekoliko godina ponovno se počela širiti. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako je u Europi samo u razdoblju od siječnja do lipnja broj oboljelih gotovo dvostruko veći od lanjskog ukupnog broja. Uoči turističke sezone, zaraženih je bilo i u Hrvatskoj - je li to utjecalo na broj cijepljenih?

Ospice u Dubrovniku uključile su alarm. Nakon epidemije i 17 zaraženih, u gradu i županiji raste potrošnja cjepiva. "U prvih sedam mjeseci na nivou županije potrošnja je porasla s nekih 1000 doza, koliko je potrošeno 2017., na tri tisuće koliko je potrošeno ove godine", kaže nam dr. med. Mato Lakić, ravnatelj ZZJZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

I dalje se najmanje cijepi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no situacija nije ništa bolja ni u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj. Iako procijepljenost posljednjih 6 godina opada, 2018. taj se trend mijenja. Na razini Hrvatske taj broj za deset tisuća doza više u odnosu prošlu godinu, kaže dr. med. Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istodobno, na razini Europe broj zaraženih raste. U prvih 6 mjeseci oboljela je 41 tisuća ljudi, 37 je smrtnih slučajeva, a najviše (14) u susjednoj Srbiji. "S obzirom na to da se radi o turističkoj sezoni, općenito globalizaciji svakodnevnim putovanjima, postoji trajna opasnost uvoza ospica. Imali smo zabilježene pojedinačne slučajeve importiranja ospica", kaže Pem Novosel.

Kolektivni imunitet štiti tek kada je procijepljenost više od 95 posto. Sve dok ima županija koje nisu ni blizu tog postotka, apela nikada dovoljno.

Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije kaže nam kako uvijek postoji mogućnost da se nešto zakomplicira, "jer niti  jednu bolest ne smijemo podcijeniti, osobito ako se radi o virusnoj bolesti koja nema specifičnog lijeka". Posljedice se mogu javiti godinama poslije, a za cijepljenje nije kasno čak ni kada se dođe u kontakt sa zaraženom osobom. "Dijete ili odrasla osoba koja je bila u kontaktu s ospicama može se unutar tri dana cijepiti, tako da se razvije i neki imunitet, i naravno, da ta bolest, ako se i pojavi, bude puno blaža", kaže.

Mnogi misle da su kazne za necijepljenje djece preblage. Cijepljenje je u Hrvatskoj propisano zakonom, a maksimalna kazna je 2 tisuće kuna. U Njemačkoj, primjerice, dvije i pol tisuće eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!