22:17 / 22.01.2021.

Autor: HRT

Jesu li sigurna djeca u zagrebačkim vrtićima i školama?

škola u zagrebu

škola u zagrebu

Foto: HRT / HRT

Potres koji je u ožujku pogodio Zagreb,napravio je štetu i na brojnim vrtićima i školama. Zabrinuti za sigurnost svoje djece, roditelji su na internetu pokrenuli peticiju za izradu statičkog proračuna potresne otpornosti zgrada koje su izgrađene prije 1970. godine, a takvih je u Zagrebu 96.

Roditelji u strahu, za njih je svaki novi školski dan potencijalni rizik!


- Jako je teško djeci to i objasniti a da im ne preneseš neke svoje vlastite strahove - kaže Marijana Mikulić.


Nakon prvog pregleda škola u ožujku prošle godine, tražili su detaljan uvid u projekt sanacije, istražne radove i proračun, no nisu ih dobili.


- Niti smo našli troškovnik niti smo našli projekt, ni grafički prikaz izvedenih radova, a to je ono što smo naknadno zatražili da nam se dostavi, Grad je obećao to dostaviti u ovaj utorak i upravo smo dobili obavijest da dodatni uvid možemo napraviti sljedeći utorak - kaže Ana Pavičić Kaselj, predstavnica roditelja Osnovne škole Izidora Kršnjavoga.

Iz Grada tvrde kako planiraju sveobuhvatni projekt statičkog i konstrukcijskog ojačavanja zgrada javne namjene, a Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, roditeljima poručuje:


- Ovog trenutka procjenjujemo da su djeca sigurna i u vrtićima i u odgojno-obrazovnim ustanovama, a u slučaju eventualnih briga koje može prouzročiti neka od situacija na objektima grad Zagreb će promptno reagirati.


No roditelji smatraju da su trebali reagirati već 2019. kada je Grad donio prvu procjenu rizika u kojoj stoji da se zgrade moraju ojačati.


- To je bilo prihvaćeno na skupštini i u njemu Grad vrlo jasno konstatira da škole u Zagrebu građene prije 1980-te godine nisu sigurne i da ne bi izdržale potres koji je predviđen u gradu Zagrebu - naglašava Maja Štirt Budin.


I zato sada traže da se procjena rizika i mogući nacrti sanacije naprave najkasnije do godišnjice zagrebačkog potresa - 22. ožujka.


Ispred jedne od zagrebačkih srednjih škola za Dnevnik HTV-a javila se novinarka Lucija Judnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!