08:33 / 30.09.2021.

Autor: U mreži Prvog/HRT

Jokić: Iz pandemije možemo izaći kao bolja i solidarnija zajednica

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HRT / HRT

- Istraživanje o utjecaju potresa na odgoj i obrazovanje provedeno je u 52 škole, sudjelovalo je oko 5300 učenika i 1445 odgojno-obrazovnih radnika. Rezultati istraživanja upozoravaju na negativan utjecaj potresa na živote mladih - što su stariji, učinci su negativniji, ali upozoravaju i na otežane uvjete rada odgojno-obrazovnih radnika. Sve to treba biti poticaj da učinimo smislene korake kako bismo anulirali negativne posljedice potresa te iz ove situacije izašli još snažniji, izjavio je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskoga radija ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić.

Jokić je istaknuo da su kod starijih učenika posljedice izraženije što, kaže, nije čudno. Kako mladi odrastaju, mijenja se krug ljudi koji čine njihov život i u situaciji kad imamo dva jedinstvena događaja - pandemiju i potres, nije čudno da su upravo u toj skupini posljedice posebno negativne. Mladi se, kaže, osjećaju zakinutima za neke važne događaje.

O svojim učenicima, koji i dalje nastavu ne pohađaju u svojoj zgradi, govorio je Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog.

- Kod nas je 400 - 500 posto više učenika kojima je potrebna pomoć. Nekad smo imali godišnje jednog ili dva takva učenika, sada ih imamo 8 - 10 . To je dramatična promjena i poziv na uzbunu - izjavio je i napomenuo kako su i prije istraživanja vidjeli da su učenici nesigurni, zabrinuti i da vape za pomoći.

- Trudimo se da naši učenici ne vide naše strahove i zabrinutost iako postoje profesori čiji su domovi stradali u potresu ili su doživjeli zarazu koronavirusom prilično dramatično. Dajemo najbolje što možemo svojim učenicima - dodao je.

Osim s pandemijom, u Sisku su se učenici susreli i s posljedicama nakon katastrofalnog potresa. Neki su morali napustiti svoju školu zbog preseljenja. Posljedice potresa svakodnevno se osjećaju. 

- Nikad niste spremni na potres. Iako znate da se može dogoditi, on vas uvijek iznenadi. Ta neizvjesnost u našoj županiji onemogućava nas da počnemo normalno funkcionirati i da se oporavimo od te traume - izjavila je Sonja Turk, nastavnica u Strukovnoj školi Sisak.

Jokić kaže da kao društvo trebamo učiniti mnogo više za te mlade jer, kada je riječ o potresu, samo iz psihološke perspektive radi se o traumatskom iskustvu. Ako se ta trauma ne proživi, može prerasti u PTSP. S društvene razine, smatra, treba učiniti nešto drugo - ne smijemo zaboraviti na to što se dogodilo i što se događa. A sama normalnost, kaže, najbolje se može vratiti kroz školu.

- Imamo stručnu službu koja ima ograničene kapacitete, što god su mogli, napravili su. Stvar je u tome što je bilo puno učenika koji su trebali pomoć - naglasio je Damir Jelenski.

Jokić je dodao da je nužna adekvatna mobilna mreža podrške školama i dječjim vrtićima za jačanje mentalnog zdravlja djece, učenika, ali i odgojno-obrazovnih radnika. Smatra da je to ključno političko pitanje, a ne druge teme oko kojih se političari danas svađaju.

- Krizne situacije mogu biti katalizator onoga što ne činimo dobro i temelj da učinimo nešto bolje. Ako uđemo u letargiju, ako se škole i kuće ne obnavljaju, ako još jednu zimu imamo učenike u kontejnerima, trebamo se pitati zašto država ne radi - naglasio je Jokić.

Prema riječima Sonje Turk, u Sisku su učenici vrlo prilagodljivi, ali i svjesni da gube mnogo od svog života. Opterećeni su ozbiljnim problemima o kojima u normalnim uvjetima sa svojih 15-16 godina ne bi razmišljali.

- Dovoljan je manji potres da njihove frustracije odmah prorade. Zahvalni smo našim stručnim službama u školi, ali i psiholozima iz Crvenog križa i savjetovališta za mlade koji razgovaraju s našom djecom - izjavila je.

- Pandemija nije samo negativan događaj, u nekim je aspektima imala i pozitivne učinke. To su prije svega naši međusobni odnosi. Iz pandemije kao društvo možemo puno toga izvući i izaći iz nje kao bolja i solidarnija zajednica - poručio je Jokić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!