Jonjić: Cijepljenje bitno za ponovni normalan život

22.12.2020.

08:35

Autor: Studio 4/IMS/P.F./HRT

default error photo
Europska agencija za lijekove odobrila je prvo cjepivo protiv COVID-19 u EU, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech. U Hrvatsku 26. prosinca stiže 9750 doza.
- Svi se nadamo da će cjepivo biti dostatno za obuzdavanje epidemije. Vjerojatno se nećemo tako lako riješiti ovog virusa u nekoliko godina, ali kombinacijom cjepiva i drugih preventivnih mjera mislim da bismo mogli tijekom iduće godine ponovno zaživjeti normalan život. Cjepivo je jedini način, u odsutnosti lijeka za virus, da se globalno borimo protiv ove pandemije. Zato se svi tomu veselimo i nadamo se da se neće dogoditi neko veliko iznenađenje i mislim da neće, rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 prof. dr. sc Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

➡️ Koronavirus - nove informacije
➡️ Ambrović Ristov: Cjepiva su sigurna, alergijske reakcije rijetke
➡️ Što znamo o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji?
➡️ U Hrvatsku u subotu dolazi 9750 doza Pfizerova cjepiva

Govorio je i o procijepljenosti.

- Što je procijepljenost veća to je bolje, ali barem 70% treba postići da se može računati na kolektivnu imunost. Hrvatska bi to mogla postići, smatra. Javno zdravstvo, znanstvenici, medicinari, svi trebaju podsjećati građane da je cjepivo bitno i ključno da se zaustavi pandemija, rekao je. 

Komentirao je i velik postotak građana koji se ne misli cijepiti. Rekao je da se već govori o važnosti cijepljenja.

- Znatan dio populacije ne percipira važnost cijepljenja. Očito nismo dobro komunicirali, kako god mislili da jesmo. Da jesmo, onda bi ljudi bili svjesni da je velik broj zaraznih bolesti uklonjen cjepivima i zahvaljujući njima i relativno dobro živimo u svijetu zahvaljujući cjepivima. Cjepiva su najvažniji alat koji je medicina izmislila za nadzor nad zaraznim bolestima. Vjerujem da ćemo dostići razinu od 70% procijepljenosti, rekao je Jonjić.

Rekao je kako se zna već 15 godina da se primjena RNK za neki gen može iskoristiti za cjepivo.

- Istina je da se to prvi put koristi na ljudima no to je cjepivo prošlo sve faze istraživanja. Nadzire se kako se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno. Što se tiče sigurnosti tehnologije cjepiva, ono je među najsigurnijim ikad napravljenima. Zna se da unos strane tvari, pa tako i RNK, može dovesti do upalne reakcije i u ovom slučaju ona je dobro došla jer počinje imuni odgovor putem kojim mi stvaramo protutijela, rekao je Jonjić te dodao da su faktori rizika jakih nuspojava mali.

Europska agencija za lijekove odobrila je prvo cjepivo protiv bolesri COVID-19 u Europskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech. To znači da će Europa moći početi s cijepljenjem u roku od tjedan dana. U Hrvatsku 26. prosinca stiže 9750 doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!