Narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji

27.08.2023.

Zadnja izmjena 12:19

Autor: T.V./HRT/B.V.

Narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji

Narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji

Foto: Boris Scitar / Pixsell/DHMZ

Prognostičari DHMZ-a izdali su narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji. Dosadašnja upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujan vjetar, pa i pijavice.

Užarena Slavonija


Upeklo je sunce slavonsku ravnicu. Unatoč visokim temperaturama predaha nema, zlatna polja - moraju se obrađivati. Ova obitelj na visokih 30 stupnjeva bere tikve već danima. Jedva dišu, a bez ledene vode ne mogu.


Uvjeti u kojima rade su ekstremni, no posao se kažu nam neće obaviti sam!

Mokri od znoja, i pregorjeli su i ovi kuhari pokraj Vinkovaca. Ipak, i na visokih 50 stupnjeva stoje kraj kotla u kojem se kuha pekmez. Radišnim Slavoncima vrućina nije omela planove za druženje, a nije prekinula ni natjecanje.

- Mi smo sa sela, pijemo vodu, imamo lepeze. Žene smo u godinama. Nama ništa ne smeta, glavno da se družimo, eto to nam je bitno, govore Slavonke.

A druženja je bilo i pokraj jednog od najtoplijih gradova. Beli Manastir i danas je gorio na visokih 38. No to mlade Slavonce nije spriječilo da izađu na nogometni teren. Temperaturu je podizala i uzavrela atmosfera.

Užarena i poznata brodska šetnica Korzo kao i Široka ulica. Inače se nedjeljom ovdje traži i mjesto više za ispijanje kave, no visoke temperature otjerale su i okorjele kavopije. U okolnim ulicama traži se hlad pod krošnjama.

- Jako teško podnosim vrućine, po cijele dane smo u kući pod klimom, tek navečer malo van, ako se nešto mora obaviti, inače ne, rekao je stanovnik Slavonskog Broda.

- Pokušavamo se rashladiti kako je moguće, pokušavamo ne izlaziti, pogotovo evo ovako kad je 14 sata popodne, morala sam izaći van, ali inače što manje to bolje, govori stanovnica Slavonskog Brode.

Već od sutra navečer Slavonci bi mogli lakše disati kada bi ove teške pasje vrućine trebale popustiti pred promjenom vremena.             

Četiri smrtna slučaja na istarskim plažama u posljednja 24 sata


Policija i hitna pomoć iz Pule zaprimile su dojavu da je kod Červar-Porta iz mora izvučen muškarac. Hitna pomoć bez uspjeha je pokušala reanimirati 71-godišnjeg Slovenca. Samo nekoliko sati nakon toga - nova smrt - na pulskim Valkanama. Preminula je žena starije životne dobi. Uzrok smrti još nije poznat. Jučer su u moru zbog zatajenja srca preminula dva starija muškarca, unatoč brzoj intervenciji hitne pomoći.


Još danas diljem zemlje bit će visoke temperature, a od sutra ćemo lakše disati. Što slijedi, u Studiju 4 otkrila je naša meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

- Promjena vremena je pred vratima. Sa zapada, sjeverozapada nam dolazi zapravo jedan izraženi frontalni poremećaj. To smo mogli možda ponegdje čuti i pročitati da je bilo olujnih nevremena i u Njemačkoj i u Italiji, upravo zbog tog frontalnog poremećaja koji sada polako prelazi preko Alpa, dolazi do nas. Već danas navečer, osobito u noći na ponedjeljak, može biti izraženih pljuskova najprije u Istri, na sjevernom Jadranu, potom se naravno to sve seli duž Jadrana, znači više na jug i kasnije, kasno popodne, navečer sutra i na istok zemlje, rekla je Mikuš Jurković.


Očekuju li nas oluje onakve kakve smo imali, nažalost, u srpnju?

- Pa ono što je sigurno, sigurno je da će lokalno biti grmljavinskog nevremena. A ono što je vrlo nezahvalno prognozirati, odnosno raditi usporedbu. Jer ne znamo koliko će točno biti utjecaj tog olujnog nevremena, a ovisi o tome gdje će se ono pojaviti. Ako se baš pojavi u nenaseljenom području, onda utjecaj neće biti toliko snažan koliko je to bio u srpnju. Međutim, ako se pojavi u naseljenom području, vrlo naseljenom području, osobito velika vjerojatnost je sutra na Jadranu, a znamo da je Jadran pun turista. Dakle, na moru može biti vrlo, vrlo izraženih nevera, što znači jako valovito more, mnogo kiše, vjerojatna je i tuča, moguće su i pijavice. I naravno da utjecaj isto može biti jako velik i to sve može biti žestoko. Ono što moram naglasiti, već danas je izdano za sutra narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, znači da je vrijeme izuzetno opasno, odnosno postoji mogućnost da se, kako ćemo se približavati sutrašnjem danu, to upozorenje s narančastog podigne na crveno. Stoga svakako treba pratiti i prognoze i upozorenja, prilagoditi aktivnosti i planove, savjetovala je meteorologinja.

Očekuju li se veće količine kiše, poplave?

- S grmljavinskim nevremenom, lokalno može biti i obilne oborine. To znači veća količina kiše u kratkom vremenu. Osobito na obali je problem kad padne veća količina oborina u kratkom vremenu. Znamo da odvodni kanali to ne mogu sve progutati, pa onda se voda zadržava i na kolnicima i na pločnicima, imamo tzv. urbane ili bujične poplave. I to je sutra moguće, poručila je.

Koliko će to osvježenje trajati? Očekuje li se da će možda sredinom tjedna vratiti ove visoke temperature?

- Za sada ovako visokih temperatura nema na vidiku. Dakle, osvježenje dolazi već sutra, najprije na zapad. Jako će se osjetiti od utorka. Temperatura zraka najviša dnevna od utorka će biti oko 25 C. Što znači da su to vrijednosti oko približnih srednjih za ovo doba godine, možda čak i koji stupanj niža vrijednost maksimalne temperature. Međutim, neće biti posve stabilno sve tamo do četvrtka. Onda prema kraju tjedna ipak se i vrijeme stabilizira, ali vrućine za sada se ne vraćaju, ustvrdila je Mikuš Jurković.

Kad se usporede temperaturni prosjeci, koliko je ovo ljeto toplije u odnosu na prošlo i neka prošla ljeta?

- Ovo ljeto još nije gotovo, znači kolovoz još nije gotov. Međutim, možemo reći da će sigurno biti toplije od prosječnih. Ali lipanj je bio uobičajen oko srednjih vrijednosti. Srpanj, koji svi pamtimo po grmljavinskoj oluji, je zapravo bio u mnogim mjestima stupanj do 2 topliji od prosjeka, jer je bio i kišovit, osobito na sjevernom Jadranu i zapadu. Kolovoz, kad smo svi već mislili da se ljetu bliži kraj, poslije Velike Gospe, toplinski val. Tako da će i ovo ljeto, prema svemu sudeći, biti koji stupanj iznad prosjeka, rekla je Mikuš Jurković.

Na Trgu bana Jelačića unatoč temperaturama ima ljudi


Lucija Judnić
javila se u podnevni HTV-ov Dnevnik sa zagrebačkog Trga bana Jelačića, na kojem unatoč temperaturama ima ljudi - nije krcat, ali ni poluprazan. Većinom se radi o turistima. Sugovornici su se posebno potužili na noći - kažu da su jako teško spavali prethodnih dana, pogotovo zbog velike vlage, ali i zbog visokih temperatura.

Pitali smo prolaznike zašto su došli na trg unatoč vrućini.

- Ne možeš cijele dane doma u penziji, ne možeš doma sjediti. Moraš malo skitati, rekao je jedan prolaznik.


- Kaj da napravim? Ajde, recite mi, kaj da napravim? Sam sam, moram ići u nabavku. Vruće, ne vruće, malo odsjednem tu, malo tam, i tako se snađem, poručio je drugi.

Pogledajte cijelo javljanje i što su nam rekli građani:

S osvježenjem moguće i nevrijeme


- Osvježenje i postupan pad temperature stižu već od ponedjeljka, s tim osvježenjem, nažalost, stižu i drugi problemi, odnosno pljuskovi s grmljavinom, a može biti lokalno i grmljavinskog nevremena i na Jadranu i u unutrašnjosti, posebice tijekom ponedjeljka na moru, a onda poslije tijekom dana, pa i u utorak, u unutrašnjosti, najavio je Krunoslav Mikec, meteorolog DHMZ-a.

DHMZ: Sunčano i vrlo vruće, temperatura do 37 Celzijevih stupnjeva


Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za nedjelju.

Uglavnom navečer te osobito u noći na ponedjeljak na sjevernom su Jadranu mogući pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno, navečer mjestimice i jako jugo.

Opasnost od toplinskih valova danas je velika za sve dijelove Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!