U nedjelju još vruće; U ponedjeljak moguće grmljavinsko nevrijeme

26.08.2023.

Zadnja izmjena 19:18

Autor: T.V./HRT

U nedjelju još većinom suho, sunčano i vruće, navečer na sjevernom Jadranu uz mogućnost pljuskova i grmljavine, a tijekom ponedjeljka gotovo posvuda izražena promjena vremena uz mogućnost grmljavinskog nevremena, te uz pad temperature zraka. Od utorka još svježije te do četvrtka promjenjivo.

Vrhunac je toplinskog vala. Cijela je obala u crvenom. Na području Istre u moru su tijekom prijepodneva zbog zatajenja srca preminula dvojica starijih muškaraca, unatoč brzoj intervenciji Hitne pomoći. Zbog velikih vrućina izdano je upozorenje na iznimno opasno vrijeme. Niža razina upozorenja na snazi je i u većini drugih dijelova Hrvatske. Osvježenje stiže u ponedjeljak, kada se očekuje velik pad temperature. 

Povećan broj intervencija u Primorsko-goranskoj


Slađana Srdoč, dr. med., sa Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije rekla je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da imaju jako velik broj intervencija - 130-ak samo u zadnja 24 sata.


- Broj i poziva i intervencija na terenu je jako, jako velik. To otprilike odgovara prošlom ljetu, rekla je Srdoč.


Navela je i da od početka kolovoza do danas imaju više od 7000 poziva - od savjeta do hitnih slučajeva. To je i rezultat velikog broja turista u županiji, pa su pozivi na raznim jezicima, zbog čega nekad postoji i problem u komunikaciji, dodala je Srdoč.


- Od 7000 poziva bilo je gotovo 2800 intervencija, a više od 1500 pacijenata je prevezeno na daljnju obradu u bolnicu, rekla je.

Upozorenja za osobe starije životne dobi


Upozorenja stručnjaka u vrijeme toplinskog vala uvijek su posebno namijenjena kroničnim bolesnicima i osobama starije dobi.


Katina Vrsaljko javila se za Regionalni dnevnik iz Doma za starije i nemoćne osobe Zadar i rekla kako osobe starije dobi dobro podnose toplinu stoga što se drže preporuka.

Umirovljenica Stošija Marušić rekla je kako se hladi u sobi.Jedino ode na doručak ručak i večeru, a ponekad i na kavu. Govori kako joj soba gleda na sunce, ali zato imaju lijep pogled.

- Čini mi se da je nekada bilo kraće ljeto, ali izdržat ćemo, istaknula je.

Umirovljenik Ante Marušić govori kako se teško podnosi vrućina unatoč klimi.

Od ponedjeljka osvježenje, moguća i nevremena


Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće s najvišom dnevnom temperaturom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu. Uglavnom u zapadnoj Slavoniji poslijepodne postoji mala mogućnost lokalnih nestabilnosti. Vjetar bi većinom trebao biti slab jugozapadni i jugoistočni.


Temperature će biti visoke još sutra, kada je za cijelu zemlju na snazi narančasto upozorenje. Naš meteorolog Krunoslav Mikec rekao je da osvježenje stiže već od ponedjeljka.


- S tim osvježenjem, nažalost, onda stižu i drugi problemi, odnosno pljuskovi s grmljavinom, a može biti lokalno i grmljavinskih nevremena, i na Jadranu, i u unutrašnjosti, posebice tijekom ponedjeljka na moru, a onda kasnije u danu, pa i u utorak, i u unutrašnjosti, rekao je Mikec.


Rekao je i da vjerojatnost za nevrijeme poput onog iz sredine srpnja nije velika, ali da su mogući tuča, olujni vjetar, pa i obilna kiša.

Liječnici pozivaju na oprez


Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute. Liječnici ponavljaju da su najugroženiji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični.


- Nekritično ponašanje svih nas, ne prepoznajemo svoje granice, izlažemo se vrućini i suncu i onda naročito kod onih koji su bolesni, odnosno imaju neke bolesti, dolazi do pogoršanja toga stanja, rekao je Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.


Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je da koža sve pamti.


- Ove godine ćete izgorjeti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50. godine, rekla je liječnica.

Malo povećanje hitnih slučajeva u Zagrebu


Jasmin Hamzić, dr. med., voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za HTV-ov podnevni Dnevnik da u zadnjih par dana na dan bilježe jedan do dva slučajeva pacijenata koji dolaze ili su dovezeni vozilima hitne pomoći zbog toplinske iscrpljenosti ili toplinskog udara. Dodao je kako to nije veće povećanje koje bi se očekivalo za ovo doba godine i temperature.


- Mislim da se ljudi možda više paze i da prihvaćaju sugestije koje mediji promiču, a isto tako vjerujem da među ljudima vlada nekakav zdravi razum koji im kaže da ne odu nužno trčati na Jarun u 1 popodne, rekao je Hamzić.


Rekao je da kod njih ponekad završe i radnici koji na gradilištima koji bi se, napomenuo je, trebali posebno paziti.

Još je jedna paklena noć iza Varaždinaca, a niti jutro nije donijelo neko posebno osvježenje. Već u 8 sati je bili 26 stupnjeva, a navodno penjat će se danas temperatura i do 36.

Kako god vruće bilo, jesti se mora. Kupci subotom ne zaobilaze varaždinsku tržnicu na kojoj je jutros bila Danijela Bratić-Herceg:

Iako je vruće, raditi se mora. Na autobusnom kolodvoru u Rijeci u tijeku je rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije. Kako se na ovim vrućinama snalaze radnici, a kako turisti i građani javila je Blanka Kukec.

- Razgovarali smo jutros s dežurnim meteorolozima, rekli su da toplinski val za riječko područje i ono crveno upozorenje vrijedi i danas i sutra. Maksimalne temperature danas će biti do 36 cezijevih stupnjeva, sada je nekih tridesetak. Međutim, u ponedjeljak, negdje u poslijepodnevnim satima ide nagla promjena. Bit će i grmljavine, i kiše, čak i tuče, a temperature će se spustiti za nekih 5 do 10 cezijevih stupnjeva, kaže Kukec.

- Razgovarali smo malo s radnicima, jutros smo ih pitali, naravno da su mnogi već navikli na ove temperature, pitali smo ih brine li se poslodavac o njima. Kažu da se brinu, da ipak u ono najgore toplotno vrijeme, dakle između 11 i 15, odnosno 17 sati, ipak se miču u hlad, imaju marende, imaju i dovoljno pitke, hladne vode za osvježiti se. Naravno da im je jako teško, dodaje.

- Bili smo i na plaži, na Kantridi, poznatoj riječkoj plaži, naravno da je krcata, ne samo kupača nego i automobila. Svi čekaju rano jutro da se sjure na plažu i budu do nekih 11 sati. Inače, temperatura mora je 26 cezijevih stupnjeva, nije neko rashlađenje, ali ipak se malo osvježe, javila je Blanka Kukec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!