09:52 / 11.03.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Još gori u Jesenicama kod Omiša

Požar kod Omiša, arhivska snimka

Požar kod Omiša, arhivska snimka

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

 Zbog niskih temperatura i bure koja puše na širem omiškom području, zračne snage u petak ne mogu uzletjeti kako bi pomogle vatrogascima u gašenju požara koji je sinoć buknuo u Starim Selima iznad Jesenica kod Omiša. Gori velika površina na kojoj je uglavnom nisko raslinje, a objekti nisu ugroženi. 

Na području Starih Sela iznad Jesenica kod Omiša, kako Hina doznaje od zapovjednika DVD-a Omiš Višeslava Pešića, gori velika površina na kojoj je uglavnom nisko raslinje, grabova šuma i nešto borovine. Ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi objekti.


- Još uvijek traje borba s vatrom. Vatrogasci su cijelu noć na terenu i odrađuju lavovski posao. Noćas smo imali jak vjetar, a teren je više za alpiniste nego za vatrogasce. Trenutno smo više na praćenju i sanaciji, kazao je Pešić. 


Istaknuo je da zračne snage za sada ne mogu pomoći vatrogascima jer su temperature niske i puše jaka bura, ali popodne se očekuje smirivanje vjetra i dolazak zračnih snaga.


Pešić je otkrio da je izgorjela velika površina. 


- Riječ je o "velikoj preriji", na kojoj vatrogascima treba najmanje 40 minuta da je pješke obiđu, kazao je.


Dodao je kako je dobra vijest da u požaru nisu stradale masline ili neke druge kulture jer gori sam vrh brda.


Požar je buknuo u četvrtak oko 19.30, a na terenu je više od stotinu vatrogasaca s 35 vozila s područja Omiša, Splita, Makarske, Vranjica i Podstrane.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!