Još se vide posljedice nevremena koje je zahvatilo Zagreb

14.08.2023.

07:09

Autor: Ivana Debeljak/Dnevnik/HRT/R.S.

Još se vide posljedice nevremena koje je prije gotovo mjesec dana zahvatilo cijelu zemlju. Na zagrebačkim javnim površinana palo je najmanje 1500 stabala, a još više ih je oštećeno. Iako su radnici zagrebačkog Zrinjevca punih tjedan dana neprekidno radili, brojna srušena stabla i dalje su na ulicama i u parkovima.

Upozorenja su postavljena, a brojna stabla ostavljena. Građani nezadovoljni. 

- Kakva vlast, takvi i parkovi otprilike, oni jesu tu nešto malo odrezali, onda su to bacili okolo na stranu, ali nije samo to nego općenito je tu komunalni nered, za HTV Dnevnik rekao je Ilija

- Dečki imaju puno posla, bila je to velika nevera i dosta je polomljenih stabala, ali mislim da se bar staze moglo otpilati i staviti na stranu tako da ljudi mogu hodati, kazao je Anton


Uklonjena stabla u strogom središtu grada


Do sada su uglavnom uklonjena stabla u strogom središtu grada. Iako posla ima, čini se nema ljudi, ili organizacije. Mišljenja su podijeljena. 

- Očito se radi o problemima organizacijske prirode, ne postoji dobro planiranje i dobar sustav u samom Zrinjevcu, odnosno u gradskoj upravi i Holdingu da se ovakve situacije riješe, istaknuo je Renato Petek, gradski zastupnik SDP-a. 

- To nije ništa novo, mi smo se već uvjerili u većem broju primjera da jednostavno ne postoji dobra organizacija, a očito ni adekvatni resursi gradskih firmi da obavljaju na vrijeme posao, kazao je Trpimir Goluža, nezavisni gradski zastupnik kluba Mosta. 

- Gradske firme rade doista koliko god mogu, s tim da sada već moraju polako preuzimati redovne poslove održavanja, objasnio je Robert Faber, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji Grad.

Iz Grada rekli da će stabla biti uklonjena do rujna


Potkraj srpnja iz Grada su rekli da će stabla i granje biti uklonjeni do rujna, i to uz angažman kooperanata koji će pomagati Zrinjevcu. 


- Ovisi svakako o veličini položaja stabla, ali kreće se recimo od nekakvih 400, 500 eura plus PDV po stablu, objasnio je Ivan Fukat, vlasnik obrta za usluge u hortikulturi. 


Posljednjih nekoliko mjeseci Zagrepčani svjedoče problemima u održavanju zelenih površina od nepokošene trave do hvatanja u koštac s posljedicama nezapamćenog nevremena. 


- Oni imaju očito ozbiljnih problema da obavljaju osnovne funkcije za one usluge za koje ih građani plaćaju, kazao je Petek. 


- Očito je da ne postoje dovoljni resursi u gradskim tvrtkama i da otpuštanja koja su napravljena u Holdingu nisu napravljena planski dobro i zato sada ispaštaju građani, rekao je Goluža. 


Procjenjuje se da bi stabala srušenih u olujnom nevremenu u Zagrebu moglo biti i do 4000. A izvjesno je da će građani na sigurnu šetnju raščišćenim površinama još neko vrijeme pričekati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!