Zagrebom patroliraju komunalni redari

01.10.2022.

12:30

Autor: Ivana Debeljak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Zagrebu krenuo novi model odvoza otpada

U Zagrebu krenuo novi model odvoza otpada

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Od ponoći u Zagrebu - novi model prikupljanja i odvoza otpada. Cilj je potaknuti Zagrepčane na recikliranje i odvajanje otpada, jer tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune. Ali novi model izazvao je mnoge nedoumice i protivljenje građana. A kako to danas izgleda u praksi? HRT-ova novinarka Ivana Debeljak kazala je u podnevnom Dnevniku HTV-a da bi se miješani komunalni otpad od danas trebao odlagati u službene gradske plave tzv. ZG vrećice. 

Zagrebom patroliraju komunalni redari 

Volumen tih vrećica je od deset, dvadeset i četrdeset litara. Njihove cijene su dvije, četiri i osam kuna, odnosno, dvadeset, četrdeset i osamdeset kuna s obzirom na to da se vrećice prodaju u pakiranju od deset komada. Vrećice se mogu kupiti na više od petsto prodajnih mjesta u gradu Zagrebu.

Što se tiče zbrinjavanja tog otpada, promjene se najviše tiču stanara užeg središta Zagreba. Cilj novog modela zbrinjavanja otpada je da Zagreb više ne bude kantograd, kako ga naziva gradonačelnik Tomašević.


Minimalna cijena mjesečne naknade odvoza komunalnog otpada je 45 kuna za kućanstva, a za pravne osobe i obrtnike ta minimalna mjesečna naknada iznosi 95 kuna.

Kontejneri od danas trebaju biti pod nadzorom suvlasnika stanova. Kazne za građane koji se ne budu pridržavali novog modela prikupljanja i odvoza otpada iznose od 700 do 1000 kuna.

Danas će Zagrebom početi patrolirati komunalni redari.

Problemi zbog novog načina prikupljanja otpada

Mladen Mamić
iz Papove 10 sa zagrebačke Knežije rekao je da suvlasnici te zgrade još nisu dobili kante za odlaganje otpada.

Dodao je da su bili predstavnici Čistoće, ali još ništa nije učinjeno. 

Evo što kažu građani Zagreba: 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je da je prvi cilj povećati postotak odvajanja otpada, drugi cilj je smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada na odlagalištu Jakuševec.

Treći cilj je da se uvede pravedniji sustav naplate. A četvrti cilj je da se što više spremnika makne s javnih površina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!