Tolušić i Aladrović dali iskaz USKOK-u

20.06.2022.

10:24

Autor: HRT

Tolušić dao iskaz USKOK-u

Tolušić dao iskaz USKOK-u

Foto: HTV / HRT

Josip Aladrović danas je u USKOK-u dao iskaz vezano za slučaj pogodovanja prilikom dvaju zapošljavanja dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zgradu je napustio oko 15.30, bez izjava za novinare. Svoj iskaz dao je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je u prostorije USKOK-a došao oko 13 sati u pratnji odvjetnika Ilije Stanića. Zgradu su napustili oko 13.30, također bez izjava novinarima. Ispitan je i državni tajnik Velimir Žunac u korupcijskoj istrazi pokrenutoj nakon uhićenja tada aktualnog člana Vlade Darko Horvat. Nakon ispitivanja svih osumnjičenih USKOK bi trebao odlučiti o podizanju optužnice.

Podsjetimo, bivšeg ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića USKOK sumnjiči za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj HZMO-a. Vlada je 8. ožujka zbog toga ukinula imunitet Aladroviću, a on je izjavio kako se ne osjeća krivim te da će surađivati s istražiteljima i odgovoriti na sva pitanja, javio je za Vijesti u 17 novinar Leon Čuljak.

Riječ je o proširenju istrage kojom su otprije obuhvaćeni bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 mil. kn bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje se smatra da je ministar bio i osobno zainteresiran. U tom su slučaju su bili osumnjičeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Ovim proširenjem istrage USKOK sumnjiči Horvata i Mandac da su direktno urgirali kod Aladrovića kako bi se zaposlio osdređeni broj osoba u HZMO-u, a što je Aladrović navodno i učinio.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!