08:11 / 26.01.2019.

Autor: HRT

Josipović: Ne razmišljam trenutačno o funkciji predsjednika države

-

-

Foto: - / -

Ivo Josipović, bivši predsjednik države i stranke "Naprijed Hrvatska" u emisiji "Intervju tjedna" govorio je, među ostalim, o prelasku u SDP i pregovorima s GLAS-om.
Ivo Josipović, bivši predsjednik države i stranke "Naprijed Hrvatska" u emisiji "Intervju tjedna" govorio je, među ostalim, o prelasku u SDP i pregovorima s GLAS-om. Rekao je da se s Ankom Mrak-Taritaš o mnogo toga u razgovorima usuglasio, ali je stalo na tome "koliko će zajednička stranka u sebi imati socijaldemokratskog, a koliko liberalnog".

- Kolege iz GLAS-a inzistirale su da brend bude liberalni, a mi smo ipak za socijaldemokraciju, kazao je Josipović i dodao da kada se pročulo da postoje razgovori s GLAS-om u "SDP-u su to čuli i prepoznali potrebu ujedinjavanja".

Na pitanje tko je kontaktirao s njim, odgovorio je da je to učinio Davor Bernardić.

Odgovarajući na komentar da iz SDP-a u posljednje vrijeme članovi izlaze zbog nezadovoljstva u stranci, a on se vraća, rekao je da treba prepoznati odgovornost trenutka.

- Postoje prioriteti u politici. Kada sam odlazio iz SDP-a, bio sam nezadovoljan. Bez zluradosti moram reći da se obistinilo sve ono što sam tada izdvojio kao problem SDP-a, i to je glavni uzrok sadašnjeg teškog stanja u toj stranci. Tada je to bio moj motiv. No danas mislim da postoje prioriteti u politici, a ljudi koji žele biti odgovorni moraju te prioritete prepoznati, rekao je.

- Danas ući u SDP ne znači ući u vlast i mogućnost da nešto ostvarite, nego da se odlučite na ozbiljan napor jačanja socijaldemokracije. Prepoznajem da u SDP-u ima potencijala i želim sudjelovati u tome, kazao je.

Govoreći o priključenju stranke "Naprijed Hrvatska" SDP-u, Josipović je rekao kako se nada da će većina članova stranke, od njih 1100, ući u SDP.

Istaknuo je također da je legitimno u strankama postaviti pitanje odgovornosti predsjednika. Pa tako i u SDP-u.

- No treba se držati Statuta. Gospodin Bernardić izložen je neprestanoj paljbi i prije nego što je izabran. Nije lako plivati u takvim okolnostima, kazao je.

Odgovarajući na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi rekao je da ovoga trenutka o tome uopće ne razmišlja. Rekao je i da bez ozbiljne infrastrukture nema uspjeha na predsjedničkim izborima.

Sumnja da se ljevica može dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata. 

Teoretski govoreći, da se eventualno kandidira, na pitanje što bi to bilo različito u odnosu na njegov prijašnji mandat, kazao je da je Hrvatska u njegovu mandatu ušla u EU, ali je pritom spomenuo da je to bio dijelom i uspjeh Jadranke Kosor i Vesne Pusić

- U mojem mandatu počela je oštra borba protiv korupcije. Predsjednik Srbije došao je u Hrvatsku i poklonio se na Ovčari, rekao je Josipović, a urednica i voditeljica emisije Jasmina Popović kazala je da je tada predsjednik bio jedna druga osoba.

Josipović je nastojao objasniti odgovornost predsjednika Republike u odnosu na premijera, a komentirao je i neuspjelu kupnju borbenih zrakoplova.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!