17:56 / 24.02.2022.

Autor: HRT/V.G.

Josipović: Veliki problem je što EU nema zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku

Ivo Josipović

Ivo Josipović

Foto: HTV / HRT

Riječ je o agresiji, o napadu Ruske Federacije na suverenu državu Ukrajinu, o velikom izazovu svjetskom miru i moram reći da sam zabrinut jer nitko ne zna kako će se stvari razvijati. Nažalost, diplomacija je propustila vrijeme koje imala za možda drukčije rješenje. Brine me da EU nije imala i nema zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i to je veliki opstruktivni faktor Zapada, rekao je za HTV bivši predsjednik Ivo Josipović.

Pozitivno je, kazao je Josipović, da su predsjednik i premijer jednoglasni u osudi agresije na Ukrajinu i stavu da se treba pokazati solidarnost.

- Nije bitno tko je prvi predložio sjednicu VNS-a, to je očekivano. Dobro je da je to premijer predložio i siguran sam da će predsjednik prihvatiti.

Josipović je rekao da je Putina upoznao na Olimpijskim igrama u Sočiju.

- Oduvijek je davao dojam čvrste osobe, vrlo tvrde u nekim stvarima. Čini mi se da je taj svoj imidž izbrusio. Njegovi nastupi su dosta autoritarni. Riječ je o čovjeku kojeg se ne smije podcijeniti, rekao je Josipović.

- Ja sam rekao kako se nadam da neće biti rata, ali da ne možemo ništa isključiti. Bilo bi opasno da ta ružna priča eskalira do granica svjetskog rata, ali postoje i manje razine opasnosti, neke su vezane i za Balkan. 

Josipović je rekao kako ima dojam da će Zapad pokušati učiniti Rusiji vojnu intervenciju maksimalno skupom.

- Ne očekuje se vojna intervencija Zapada Ukrajini, to bi sigurno bio početak III. svjetskog rata i vjerojatno se nitko s tim ne želi igrati. Posljedice će biti i za Zapad, ne samo za cijene plina, nego i za turizam i druge aktivnosti, rekao je.

Josipović je rekao da su stvari otišle predaleko da bi se mogle riješiti telefonskim pozivom.

- Vjerojatno će se stvar s vremenom smiriti, Rusija će možda i ostvariti neke vojne ciljeve. Povratak Ukrajine u sferu suverenosti će biti moguć, ali onog trenutka kad Rusiji bude preskupo da održava okupacijsku vlast koju namjerava uspostaviti, rekao je.

NATO mora pružiti sigurnost svojim članicama koje su blizu tog područja, rekao je bivši predsjednik. 

- Također, NATO mora jako brinuti o tome da cijela priča s Rusijom i njenom ekspanzijom ne dobije odjek u drugim dijelovima svijeta. Nas prije svega treba brinuti susjedstvo. Prije svega EU konačno mora uspostaviti elemente zajedničke vanjske i sigurnosne politike i osigurati da nešto ne bukne bilo u BiH, Crnoj Gori ili negdje drugdje gdje postoji nestabilnost, poručio je Josipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!