16:17 / 24.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Saborski odbor deklaracijom osudio agresiju na Ukrajinu

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

U Deklaraciji se navodi i da Hrvatski sabor poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Sabor ujedno osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donecka i Luganska jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva hrvatsku vladu da joj pruži humanitarnu i tehničku pomoć.

Predsjednik Odbora Gari Cappelli ocijenio je da su svjesni i ekonomskih posljedica koje će sukob imati na hrvatsko gospodarstvo, posebice na turizam obzirom da brojni Ukrajinci ljetuju u Hrvatskoj zbog čega bi proračun mogao pretrpjeti gubitak od 350 milijuna eura.

Neslužbeno se doznaje kako je procijenjeno da će Hrvatska primiti nekoliko tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!