13:18 / 01.09.2021.

Autor: HRT/Hina/I.B.

Juričan pozvao DORH da istraži slučaj dodjele koncesije Radija 101

Dario Juričan

Dario Juričan

Foto: HTV / HRT

Redatelj i aktivist Dario Juričan performansom "Pratite trag novca" pozvao je DORH da se uključi u raščišćavanje slučaja dodjele koncesije Radija 101. Koncesija je dodijeljena grupaciji za koju Juričan tvrdi da uz pomoć politike stvara ilegalni medijski monopol. Kako bi upozorio na problem, simbolično je ostavljao novac od sjedišta HDZ-a do sjedišta tvrtke koja je dobila koncesiju Stojedinice. Njegov performans komentirala je ministrica Nina Obuljen Koržinek. 


Juričan je prvo rekao da je toliko novca bacio od središnjice HDZ-a do Palmotićeve da su ga leđa ukliještila.

- Čini se da se desilo nešto nevjerojatno. Postoji cijelo jedno maligno radijsko udruženje koje je preuzelo kultni Radio 101, preuzeli su ga preko tvrtke Top radio koja ovdje u Palmotićevoj 7 ima svoje navodno središte. Nema ih čak ni na portafonu. Meni se čini da je Vijeće za elektroničke medije donijelo jednu strašnu odluku. Tu odluku i tu njihovu grupaciju propituje i Agencija za tržišno natjecanje jer je bjelodano jasno da postoji povezanost unutar njih i zajedničko djelovanje. Ono što se meni čini da tu ima apsolutno prostora za DORH. Tu je jedno ilegalno medijsko udruženje koje zapravo tvori monopol na ovom tržištu, što je potpuno nedozvoljeno i radi nered na medijskom tržištu. Ja sam htio danas pokazati DORH-u da slijedi trag novca, od HDZ-a, od Miroslava Kutle koji je osnivač HDZ-a, do Top radija koji vodi Ivan Jurić Kačunić, koji je glava te medijske grupacije, objasnio je.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) na sjednici 28. srpnja izabralo je kao najpovoljnijeg ponuditelja za regionalnu koncesiju na 101 MHz Top Radio d.o.o, koji je u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića.

Juričan pozvao DORH da istraži radijsku grupaciju Jurića Kaćunića

Juričan tvrdi da je jedan od osnivača HDZ-a Miroslav Kutle 1990-tih stvorio mrežu radiostanica, no bijegom od hrvatskog pravosuđa u BiH izgubio je kontrolu nad ortačkim vlasništvom. Pozivajući se na Kutline izjave tjedniku Nacional, rekao je da tim radiostanicama sada preko Jurića Kaćunića dirigiraju braća Pripuz.

Ustvrdio je da o načinu na koji posluje radijska grupacija Jurića Kaćunića najbolje govore primjeri tvrtki Mega produkcija i Media Universal, kojima država nije naplatila porezni i stečajni dug. Ocjenjuje da su te stanice "čista lova" jer je u posljednjih pet godina bruto dobit svake od njih iznosila od dva do pet milijuna kuna - lani je Narodni radio ostvario dobit od 5,5 milijuna kuna, Radio Dalmacija 2,7 milijuna kuna i Antena 2,5 milijuna kuna.

Juričan kaže da su članovi VEM-a od Kaćunića dobili poklone, a pismo potpore Top radiju potpisali su Hrvatski nogometni savez, Zagrebački nogometni savez i Luka Burilović (Hrvatska gospodarska komora), koje je nazvao HDZ-ovim poslušnicima. Za premijera Andreja Plenkovića rekao je da je "pasivni manipulator koji se pravi da ga se radijska priča ne tiče" iako je HDZ izvorni uzrok problema jer je sadašnje vodstvo VEM-a postavljeno uz blagoslov HDZ-a.

- Performans može biti kreativan i duhovit, a ovo je bilo krajnje licemjerno. Gospodin Juričan jako dobro zna kako je zakonski definirana neovisnost Vijeća za elektroničke medije. Ako je želio raditi performans, onda je to trebao raditi ispred prostorija Vijeća za elektroničke medije, a ne to lijepiti Vladi, ministarstvu ili bilo kojoj stranci. Samo ću napomenuti da u novom zakonu o elektročnikim medijima, koji je upućen u drugo čitanje i bit će raspravljen, vjerujem, kroz dva tjedna, dodatno smo unaprijedili odredbe koje se tiču transparentnosti vlasništva u medijima i da smo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjeli jedan registar koji će biti javno dostan, a koji će voditi agencija za elektroničke medije kako bi vlasništvo svih medija bilo dostupno kao informacija i transparentno prikazano. Nije točno da ništa ne radimo, a ovo što on radi je udar na neovisnost regulatora, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Dodala je kako je u svom priopćenju vezano za frekvenciju radija 101 jasno rekla, da se po njezinome mišljenju članovi vijeća za elektroničke medije koji su tu odluku donijeli - trebaju javno očitovati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!