Afera "Suhi led" u sjeni pandemije

27.01.2021.

11:14

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HTV/IMS

Zvonimir Šostar

Zvonimir Šostar

Foto: Labirint / HRT

Hrvatski građani umorni su od afera. Kao da ih više ništa i nitko ne može iznenaditi. Stoga gotovo u tišini prolazi suđenje Zvonimiru Šostaru - glavnom akteru afere "Suhi led" u kojoj ga se tereti da nas je oštetio za gotovo 40 milijuna kuna. I dok Šostar uredno zaobilazi sudnicu, često nam putem medija dijeli savjete kako se trebamo odgovorno ponašati tijekom pandemije.

- To što smo mi došli nažalost u korona krizu i to što je Šostar ponovno iskočio, to je ta odskočna daska koju mu je omogućio njegov pajdo Milan Bandić, što ne znači da mi svi sada trebamo vjerovati tom čovjeku i po meni njegovo mjesto je u zatvoru, kazao je za HTV-ovu emisiju Labirint Dario Juričan, jedan od rijetkih koji prati sva suđenja Milanu Bandiću i njegovim suradnicima.

Pa tako prati i suđenje Zvonimiru Šostaru, čelnom čovjeku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Prijatelju zagrebačkog gradonačelnika Zvonimiru Šostaru sudi se za aferu "Suhi led".

- Evo za Šostara je prije neki dan bilo suđenje, jedan od odvjetnika je zaboravio doći. "Suhi led" je afera u kojoj se pojavila jedna bakterija legionela u sportskim objektima i tu je naš tadašnji pročelnik Šostar vidio svoju priliku za sebe i za pajde, kaže Juričan.

Dario Juričan

Dario Juričan

Foto: Labirint / HRT

Šostaru se sudi jer je tvrtki Ekotours omogućio posao čišćenja klimatizacijsko-ventilacijskog sustava u zagrebačkim sportskim dvoranama. Metoda "suhi led" skupo je naplaćena, ali ne i odrađena. 

- Oni su testirali četiri lokacije da bi se iznenada taj suhi led primijenio na 12. Ono što je najzanimljivije - sudski vještak je ustanovio da je potrošeno 200-tinjak kilograma suhog leda, a da je zadovoljavajuća količina bila ta koja je trebala biti primijenjena na svim tim objektima. Sudski vještak kaže da je red veličine bio oko 300 tona. To je tisuću puta manja količina. Znači, preko 20 milijuna kuna su prema navodima Uskoka oni strpali sebi u džep, kaže Juričan za Labirint.

Iznimno skupa metoda čišćenja suhim ledom nije se ni dogodila. Naplaćena je Gradu 52 milijuna kuna. Obavljen je posao vrijedan samo 14 milijuna kuna. Preostalih 38 naših milijuna kuna prema optužnici, izvučeno je preko fiktivnih ugovora i završilo u privatnim džepovima.

Na pitanje je li mu predočena kakva dokumentacija vezana za to, Bandić je na sudu rekao - nije.

- Ja sam svojim suradnicima vjerovao, kazao je.

A da je dokumentacije ipak bilo i da je Bandić za nju znao, predočio mu je Uskok. U gradonačelnikovu stanu prilikom njegova uhićenja 2014. pronađeni su, među ostalim, i dokumenti o metodi čišćenja suhim ledom.

I Miro Laco koji je zajedno s gradonačelnikom u aferi Agram na optuženičkoj klupi, u aferi suhi led pojavljuje se kao svjedok. Njega i Zvonimira Šostara, prema navodima optužnice vlasnik Ekotoursa, Davor Ljubić nagrađivao je skupim putovanjima. 

Milan Bandić i Zvonimir Šostar 2016. godine

Milan Bandić i Zvonimir Šostar 2016. godine

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

- Dokazano je da je naš vrli pročelnik zajedno s Mirom Lacom i vlasnikom tvrtke Ekotours bio na pecanju,  išli su u Norvešku, onda su bili u Ugandi, navodno i na Bahamima, ali to još nije dokazano. I taj jedan čovjek danas uslijed ove Covid krize predstavlja jednog od bitnih ljudi u Gradu Zagrebu i očekuje da mi imamo njegovo povjerenje, kaže Juričan.

Zvonimir Šostar kojemu suđenje protječe u sjeni pandemije, javnosti je poznat i po ranijim aferama: striptizete na rođendanu, kupovina ukradenih slika, pa do optužbi za isplaćivanje gradskog novca samom sebi na račun. I sve to nije naštetilo njegovoj karijeri. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!