Brdo opasne troske u zadarskom zaleđu 13 godina čeka sanaciju

29.08.2023.

20:01

Autor: Melita Šare/D.M./Dnevnik/HRT

Vlada je nedavno donijela odluku da tkz. "Crno brdo" opasne troske, lokacije s onečišćenim otpadom u zadarskom zaleđu, mora nestati za dvije godine. Nelegalni je to otpad, oko 140 tisuća tona troske, pohranjene nakon sanacije nekadašnje šibenske tvornice elektroda i ferolegura. S pitanjima tko ga je ovdje pohranio i tko ga treba sanirati, svi se loptaju kao s vrućim krumpirom.

Godine prolaze, ali "crno brdo" ne mrda. Štoviše, niknula je i maslina iz njega. Ljudi koji žive uz odbačenu trosku, na vijest iz Vlade da za dvije godine počinje sanacija, odmahuju rukom.

- Ne vjerujem jer dosad su rekli to 50 puta. Vajak obećavaju, ali nikad koristi nikakve, kaže gospođa Zorka iz Biljana Donjih čiji je muž nedavno preminuo od raka.

'Već su nam obolijevali, pomrli i nas čeka još'


Nemaju vodovod, a koriste se vodom iz cisterne. Vodu za piće pak kupuju, ako imaju novca. Od raka boluje i suprug gospođe Ljubice. Ona smatra kako se opasno brdo neće sanirati nikad.

- Već su nam obolijevali, pomrli i nas čeka još. Tumor, rak... Brat mi je umro, muž mi je sad bolestan. Pijemo tu vodu, nemamo novaca da kupimo drugu, kaže.

Više od trinaest godina čeka se sanacija


I Europska je komisija upozoravala, Europski sud nalagao da se ono ukloni. Osobno je u Strasbourgu, u uredima Europske unije bio i bivši predsjednik bivše EKO-Udruge "Ravni kotari" Zdravko Belušić.

Koliko je vremena prošlo, bez ikakva pomaka, svjedoči i podatak da je Zdravko bivši predsjednik bivše udruge koja se bavila ovim problemom. Udruga je ugašena, tvrdi Belušić - jer nitko nije reagirao na njihove dopise i prosvjede.

Itekako se dobro zna koliko je troska opasna


- Ima cijeli niz kancerogenih pahova - kancerogeni pireni, benzeni i dalje. Popis je velik. Veći su trideset puta, ne posto - nego što je dozvoljeno u prirodi, tvrdi.

Obećano je da će sanacija početi u roku od dvije godine, a birokratskim rječnikom rečeno, Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost trebao bi osigurati sredstva i provedbu sanacije lokacije onečišćene otpadom.

No, na terenu se konkretno još ništa ne događa pa će biti zanimljivo pratiti koliko će ova maslina narasti dok se problem napokon ne riješi.

Gradonačelnik Benkovca: Nemam informaciju kad će točno sanacija početi

Iz Benkovca se u središnji Dnevnik HTV-a javila Kristina Tartaro koja je bila u društvu benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića

- Nemam informaciju kad će točno sanacija početi. Želio bih ohrabriti stanovnike Biljana Donjih, Nadina i susjedne općina Škabrnja da ne sumnjaju u hrvatsku Vladu jer hrvatska je Vlada riješila sve ključne probleme hrvatskog društva i naroda pa će riješiti i ovo. Apsolutno sam siguran u to, rekao je Bulić. 

Istaknuo je kako se crno brdo nalazi u Benkovcu, ali da zemljište ne pripada gradu. Naime, zemljište je dijelom u privatnom, a dijelom u vlasništvu države.
 

- Apsolutno će se sve ukloniti i tu nema dileme. Na način koji je prihvatljiv i na zadovoljstvo i mještana i grada Benkovca te ćemo konačno postati eko zona iako smo i sada eko zona. Kad se riješi problem crnog brda to ćemo u cijelosti i postati, rekao je gradonačelnik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!