Hrvatskoj nova tužba zbog tzv. Crnog brda kod Biljana Donjih

01.03.2023.

07:07

Autor: Kristina Tartaro/Dnevnik/HRT/IMS

Crno brdo kod Biljana Donjih

Crno brdo kod Biljana Donjih

Foto: HTV / HRT

Europska komisija ponovno je tužila Hrvatsku Europskom sudu zbog brda troske u Biljanima Donjim. Tzv. Crno brdo, odnosno, tisuće tona proizvodnog ostatka dovezenog iz nekadašnjeg šibenskog TEF-a u Ravne kotare, rizik je za zdravlje ljudi i okoliš i trebalo bi prema presudi Europskog suda iz 2019. biti uklonjeno. Kako dosad u vezi s tim ništa nije učinjeno, Hrvatskoj prijeti novčana kazna.


Ni Ravni kotari više nisu ravni, kažu nam mještani Biljana Donjih koji Crno brdo gledaju iz svojih dvorišta. I najmanji je problem, tvrde, što zaklanja pogled.

- Kažu da je otrovno. Meni je muž, nema mjesec dana, umro od raka, kaže Zorka iz Biljana Donjih.

- Tko god umre, umre od raka. Miris kao koža, neki smrad, kaže Mile.

Iz Ekoudruge Ravni kotari već cijelo desetljeće upozoravaju da je oko 140 tisuća tona proizvodnog ostatka dovezenog iz šibenske tvornice elektroda i ferolegura opasan otpad.

- Za tu tvrdnju imamo argumente, da je u toj trosci puno PAH-ova, a to je kratica za policikličke aromatske ugljikovodike koji su vrlo kancerogeni, kaže Zdravko Belušić, bivši predsjednik Ekoudruge Ravni kotari.

Potvrdila su to, kaže, dva neovisna laboratorija i Institut "Andrija Štampar".

- Budući da nije napravljena adekvatna posteljica i materijal nije prekriven, ne da bi moglo doći, nego dolazi do onečišćenja podzemnih voda i tu je nekoliko važnih tokova od kojih su neki povezani s izvorom Kakma iz koje Zadar pije vodu, kaže Zdravko Belušić, bivši predsjednik Ekoudruge Ravni kotari.

Da je riječ o opasnom otpadu, potvrdio je i Europski sud i od Hrvatske još 2019. zatražio njegovo propisno zbrinjavanje. Do danas ništa se nije poduzelo. U Gradu Benkovcu tvrde da su nemoćni. Nemaju sredstava ni ovlasti za uklanjanje Crnog brda. Zemljište na kojem se nalazi, kažu, nije u njihovu posjedu.

Nažalost, Grad Benkovac je oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo urgirati, apelirati i mi to činimo i želimo da se to riješi, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Problem bi trebala riješiti Vlada, odnosno resorno ministarstvo koje nam je uputilo samo kratak odgovor.

- Radi se o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih ministarstava zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanima Donjim, stoji u priopćenju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

I dok se i dalje razmatra što učiniti s divljim odlagalištem, Europska komisija Hrvatsku je vratila pred Europski sud. S obzirom na to da je riječ o drugoj tužbi, mogli bi slijediti penali, odnosno velika novčana kazna koju će plaćati svi građani Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!