Kaić: Delta soj 50-60 posto zarazniji

01.07.2021.

09:03

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Bernard Kaić

Bernard Kaić

Foto: Studio 4 / HRT

Prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a u emisiji Studio 4 rekao je kako je Delta soj 50-60 posto zarazniji od britanskog soja i može se očekivati da će kroz mjesec do dva prevladati u Europi.

Epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija

Foto: Studio 4 / HRT

- Što se tiče težine bolesti u odnosu na druge sojeve informacije su kontradiktorne, govori.

Kaić naglašava kako nije dobro da nam je procijepljenost manja nego u većini europskih zemalja. Prisutan je pad cijepljenih po županijama, ali ukupno gledajući taj broj je još uvijek dobar.

- Dalmatinske županije su ispod prosjeka hrvatske što se tiče cijepljenja, što nije dobro te smatram da bi im to trebalo biti u interesu, naglasio je i dodao kako svi koji čekaju jesen kako bi se cijepili griješe.

Četvrti val zaraze dolazi u jesen ili početkom zime rekao je Kaić.

Na pitanje jesu li cijepljeni zaštićeni i od Delta soja, Kaić je rekao kako najnovija istraživanja govore o tome da oni koji su cijepljeni dva puta imaju nešto manju zaštićenost od novog soja nego što je bio slučaj s ostalim sojevima.

- Skoro je jednaka zaštićenost s dvije doze, ali s jednom dozom zaštita od Delta soja je znatno slabija, naglašava.

Kaić smatra kako bi bilo dobro cijepiti i djecu, ali da se čekaju rezultati ispitivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!