Jonjić: Veliki rizik da nas privid normalnog dovede u katastrofalnu situaciju

01.07.2021.

07:18

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Stipan Jonjić

Stipan Jonjić

Foto: U mreži Prvog / HRT

Imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci jutros je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog upozorio kako postoji veliki rizik da nas privid normalnog, biologija virusa i naše greške najesen opet dovedu u katastrofalnu situaciju s Covidom.

Na snagu u svim zemljama Europske unije danas stupa odluka o primjeni digitalnih potvrda. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je da je digitalna potvrda sredstvo koje će s vremenom postajati sve jednostavnije za primjenu te da će biti sve jednostavnije doći do nje.


- Nekakav najlogičniji način nastavka našeg života je upravo danas s tom digitalnom potvrdom da nam se bude lakše okupljati i da radimo sve ono što volimo raditi i što smo morali izbjegavati u posljednje vrijeme, odnosno vrijeme pandemije, rekla je Pavić Šimetin.

Jasmina Popović i Ivana Pavić Šimetin

Jasmina Popović i Ivana Pavić Šimetin

Foto: U mreži Prvog / HRT

Jonjić je rekao da smo sad svi u prividu normalnog, ali da postoji veliki rizik da nas taj privid i biologija virusa te naše greške dovedu opet najesen u katastrofalnu situaciju.


- Ništa se bitnoga nama nije promijenilo osim famoznog cijepljenja koje je za sada, izgleda, jedini uspješan način borbe, rekao je Jonjić.


"Može se dogoditi varijanta koja je praktički potpuno rezistentna na ovo cijepljenje"

Virusi tendiraju mutacijama, poboljšanjima, do kraja ljeta vjerojatno ćemo imati nekoliko novih varijacija, rekao je također. Međutim, istaknuo je, izgleda da se za sada nije dogodila varijanta koja je potpuno rezistentna na cijepljenje.


- Međutim, može se dogoditi varijanta koja je praktički potpuno rezistentna na ovo cijepljenje i mi moramo tražiti druge opcije. Naravno, druge opcije su nove vrste cjepiva, nove varijante cjepiva koje ciljaju takozvani konzervirani dio virusnom genoma, odnosno proteoma, na koji virus ne može napraviti ništa, jer ako mutira taj dio, onda nema tog virusa više. I na tome se puno radi, rekao je Jonjić.


- Dok nemamo potpuno jasno pokriveno cijepljenje i dok nemamo lijeka za Covid-19, ostaju nam konzervativne mjere koje su nepopularne, a to su zapravo oprez, ciljane mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije, rekao je također Jonjić, dodavši da nije optimističan, odnosno da je umjereno pesimističan što se tiče jeseni s obzirom na našu procijepljenost.


- Jednostavno me strah, ne vidim načina kako bi optimizam pomogao, rekao je.

Učinci na turizam

Barbara Marković
, potpredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, rekla je kako su zbog medijskih napisa da će 15. kolovoza delta-soj doći u Hrvatskoj neki strani gosti otkazali rezervacije. Rekla je da je politika protiv cijepljenja dosta jaka, ali da se mladi i svi koji su u kontaktu s gostima cijepe.


Pavić Šimetin rekla je da nisu važne izjave, već statistika i podaci.


- To su egzaktni podaci i mi ih takve kakve imamo moramo prikazivati, rekla je.


- Sekvenciranje za nas radi Europski centar za kontrolu bolesti. Oni prije nas znaju koji je naš udio delta-soja, i čak znaju jesmo li poslali dovoljno uzoraka, dodala je Pavić Šimetin.


Marković je rekla da je jedina strategija motivirati ljude da se cijepe, ali nikako ne skraćivati sezonu bilo kakvim direktnim datumima.


- Na taj način nam dolaze otkazi rezervacija. Jedno vam je sjediti u uredu na finih 24 stupnja, jedno je raditi na terenu na plus 40 s gostima, rekla je Marković, dodavši da je situacija na terenu vrlo osjetljiva te da se turisti raspituju o svim izjavama.

Pavić Šimetin pozvala je ljude na cijepljenje.


- Kad idemo kod doktora dentalne medicine, to nikome nije drago, pa opet odemo, moraš otići. Tako i ovo, treba malo hrabrosti prikupiti, malo se prisiliti i jednostavno otići na cijepljenje, poručila je.

Pavić Šimetin rekla je da je važno tijekom ljeta cijepiti djecu s kroničnim bolestima i one koji u obitelji imaju osobe s kroničnim bolestima, te da će prije početka školske godine pripremati organizirano cijepljenje koje će počivati na premisi dobrovoljnosti.

Jonjić: Pavelićeve izjave besmislene, netočne, nedopustive


Jonjić je bio kritičan prema izjavama dekana Medicinskog fakulteta u Puli Krešimira Pavelića (koji je u međuvremenu podnio ostavku) o cijepljenju.


- Te izjave su besmislene, one su netočne, one su zapravo nedopustive, pogotovo od nekoga tko bi trebao biti znanstvenik, tko bi trebao vjerovati brojkama, istraživanjima, rezultatima, rekao je Jonjić.


- Mi na duge staze ne smijemo dozvoliti da kod nas prevlada kultura neistine. Jer to da cjepiva spadaju u nekakve zavjere naprosto je nepojmljivo i to nitko prosječno obrazovan ne bi smio govoriti, a napose ne znanstvenici, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!