19:06 / 15.10.2018.

Autor: M.K./B.S.LJ./HRT

"Kakav anestetik, toga u hitnoj nema!"

-

-

Foto: - / -

Čak 400 svjedočanstava žena o neugodnim iskustvima pri ginekološkim zahvatima u hrvatskim bolnicama .
Čak 400 svjedočanstava žena o neugodnim iskustvima pri ginekološkim zahvatima u hrvatskim bolnicama prikupile su predstavnice udruge Roda i predale ih ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. On je najavio da će inspekcija reagirati na svaku dojavu, pa i anonimnu. 

"Nakon spontanog u 11. tjednu tijekom hospitalizacije, u sklopu pregleda mi nenajavljeno rade kiretažu na živo, bez anestezije i bez anestetika. Držale su me dvije sestre. Nikad neću zaboraviti uže."- jedno je to od 400 mučnih svjedočanstava.

Traje to godinama. Bez pomaka. Tomu svjedoči i Marija Dadić. Zbog spontanog pobačaja, kaže nam, završila je na hitnoj. "Pitala sam doktoricu kakav anestetik ću dobiti, koju vrstu anestetika, i ona mi je rekla 'kakav anestetik, toga u hitnoj nema! Ketonal i Normabel ćete dobiti intravenozno, to vam je jače nego kad popijete, i odradit ćemo to'. Počelo je sa zahvatom, ne znam koliko je trajalo, meni je svaka sekunda bila vječnost, sjećam se, molila sam boga da me uzme k sebi jer sam mislila da ću umrijeti.", prisjeća se.

Sve više žena ovih dana istupa sa svojim negativnim iskustvima, među njima i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, koja je svoja tri porođaja u KBC-u Split opisala na svom Facebook profilu:Iz Rode traže hitnu reakciju. "Mi očekujemo da se odmah donesu smjernice i da svaki bolni postupak za reproduktivno zdravlje žena bude obezboljen, znači da žena ne trpi nikakvu nepotrebnu bol.", kaže Ivana Zanze, iz udruge Roda.

Ministar Milan Kujundžić obećava - sve će se provjeriti! U bolnice šalje inspekcijski nadzor. "Čim budemo imali konkretnu dojavu, tko god nam kaže koja ordinacija, koja bolnica, koji liječnik, šaljem inspekciju", rekao je danas, dodavši da će reagirati i na anonimne prijave.

Ovakvih traumatičnih iskustava ne bi bilo, poručuju iz Udruge bolničkih liječnika, da nije kroničnog manjka anesteziologa. "Vi u određenim bolnicama u RH imate po jednog anesteziologa za cijelu bolnicu" - kaže nam Ada Barić Grgurević predsjednica HUBOL-a. "Mi dajemo opću anesteziju, lokalnu anesteziju u pravilu daju, operateri, ginekolozi", dodaje.

Interni nadzor u KBC-u Split

Zašto je mnoge žene nisu dobile utvrdit će nadzor. Onaj interni već se provodi u KBC-u Split. A lavinu je pokrenula Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić.

"Što se dogodilo i meni i svim ovim tisućama žena, a to je da nam se dogodio jedan medicinski postupak koji je uzrokovao bol, patnju i poniženje. To jedan medicinski postupak ne može uzrokovati i to je ono najvažnije da se ustanovi zbog čega se to događalo.", kaže ona.

Njihova borba ovaj put, poručuju, neće stati dok se nešto ne promijeni. Dosta je i neznanja. Pa će ubuduće trudnice u ordinacijama čekati jasno ispisana sva prava koja imaju preko HZZO-a. 

Kujundžić: Nekada liječnici biraju "bolje malo boli, a siguran život"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!