16:12 / 20.05.2021.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kakav je odnos snaga u Skupštini Zagrebačke županije?

Kakav je odnos snaga u županijskoj Skupštini?

Kakav je odnos snaga u županijskoj Skupštini?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Baš kao i u Gradu Zagrebu, stanovnici Zagrebačke županije novog će župana izabrati 30. svibnja. No izbori za Županijsku skupštinu završeni su, glasovi su pretvoreni u mandate, a mi smo provjerili kakav je odnos snaga te čemu se može nadati budući župan.


Najviše glasova u Zagrebačkoj županiji dobila je SDP-ova lista koja je osvojila 13 mandata. Isti broj mandata osvojio je i HDZ, a lista aktualnog župana 8. U županijskoj skupštini prvi će se put naći 6 zastupnika stranke Fokus, petero iz Domovinskog pokreta te dvoje iz Mosta. Tko će pokušati složiti skupštinsku većinu ovisit će o rezultatima drugog kruga izbora za župana, a obje strane se nadaju da će to biti upravo oni.

- Vjerujem da ćemo m imati većinu u skupštini Zagrebačke županije. Prvo, zato što smo osvojili najveći broj glasova, a drugo zato što je prvi put u skupštinu ušla stranka Fokus, sa 6 mandata, koja je nastala na borbi protiv HDZ-a, rekla je Nadica Žužak, SDP.

Nositelj liste Fokusa bio je Dario Zurovec, koji smatra da su priče o poslijeizbornim koalicijama preuranjene.

- Pa što se tiče bilo kakve poslijeizborne suradnje, mislim da prvo treba proći drugi krug izbora, i onda se moža pričat o tome, rekao je Dario Zurovec, Fokus.

- Novo vodstvo skupštine, bez obzira o kome se tu radi, treba biti usmjereno prema razvoju Zagrebačke županije, i prvenstveno treba zadovoljiti interese žitelja županije, dodaje Zurovec.

S druge strane, u prethodnom mandatu većinu su činili HDZ i županova nezavisna lista. Njihove dvije liste ovoga su puta osvojile ukupno 21 mandat, što znači da će im za većinu trebati još barem tri zastupnika.

- Bez obzira što su neke stranke tek se pojavile, ili na bilo koji način djeluju u Skupštini - mi smo spremni na suradnju sa svima, rekao je Vlado Horina, NLSK.

HDZ-ov Mato Čičak bio je predsjednik županijske skupštine pa smo ga upitali vidi li se na tom mjestu i u sljedećem mandatu.

- O tome će odlučiti stranka, da li ću to biti ja ili neko iz naše stranke, ja vam stvarno o tome ne mogu reći, ali mislim da stvarno imamo dosta veliki koalicijski potencijal, u onom programskom dijelu, gdje zajedno želimo graditi stvari za boljitak Zagrebačke županije, rekao je Mato Čičak, HDZ.

Most je osvojio dva mandata pa ako većinu budu sastavljali HDZ i lista aktualnog župana, trebat će im podrška ili Fokusa ili Domovinskog pokreta.

- Nekakve koalicije u formalnom smislu - ne naginjemo tome. Pokazalo da se kroz dosadašnju političku povijest i koalicijsku suradnju da bilo kakva bezuvjetna podrška u smislu glasačke mašinerije ne dovodi do rezultata. Dakle, ako će se surađivati, s kime ćete surađivati, to će biti projektna suradnja, rekao je Domagoj Lovrić, Domovinski pokret.

Rok za održavanje konstituirajuće sjednice je 30 dana od drugog kruga lokalnih izbora, dakle do kraja lipnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!