17:41 / 10.05.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/B.A./HRT

Kako će izgledati odlazak u kafiće i trgovačke centre, vožnja vlakom...

-

-

Foto: - / -

Polako se vraćamo nekadašnjem životu, no mjerodavni upozoravaju: čeka nas "novo normalno".
Ugostitelji i trgovci u velikim centrima posljednjih su se dana užurbano pripremali za nastavak rada u skladu s novim uputama i preporukama. Pripremaju se i prijevoznici kako bi se ponovno moglo putovati po Hrvatskoj. Polako se vraćamo nekadašnjem životu, no mjerodavni upozoravaju: čeka nas "novo normalno", povratka na staro - još neće biti.

U Hrvatskoj 11 novozaraženih, tri osobe preminule, ukidaju se propusnice
Na Braču još sedam zaraženih, ukupno 37
• Preporuke za fakultete
• Sve o koronavirusu

U pripremi kave ništa se nije promijenilo, sve je isto kao prije. No raspored stolova samo je jedna od mnogih promjena za ugostitelje. Strogo se pazi na razmak od metar i pol. Dezinfekcija je neizbježna, maske i rukavice za osoblje su preporuka, ne i obveza, a bitno se mijenja i rad konobara.

- Konobar će imati poseban način rada. Nakon što je poslužio goste, odmah će naplatiti da bi mogao dezinficirati ruke, da bi mogao primiti i poslužiti drugi stol, kaže vlasnik restorana i kafića Zdravko Karna za HRT-ov Dnevnik.

U trgovačkim centrima, uz uobičajenu dezinfekciju, novo je što se mjesta za odmor, klupe, kauči, fotelje... moraju maknuti. Broj posjetitelja ograničen je na 15 kupaca na 100 četvornih metara, no zbog prostranosti šoping centara, to ne bi trebao biti problem.

- Svi trgovački centri danas imaju moderne sustave brojanja ulazaka ljudi, pa i trgovine same, pa u svakom trenutku u realnom vremenu možete na ekranu kompjutera znati koliko se ljudi nalazi u nekom centru, tako da vi možete kontrolirati ulazak ljudi, a da i nemate zaštitare koji bi, 'ajmo to reći, malo možda i plašili ljude, kaže Denis Čupić, upravitelj šoping centra i predsjednik HUP-Koordinacije trgovačkih centara.

Od sutra počinju voziti i vlakovi po cijeloj Hrvatskoj, zaustavljeni još 22. ožujka. Raspored sjedenja je krajnje lijevo i krajnje desno, minimalno jedan metar razmaka.

- Preporuka je da putnici nose zaštitne maske. Također, naše osoblje, kondukteri će stalno nositi zaštitne maske i rukavice, što je češće moguće dezinficirati ruke te upućivati putnike da se drže propisanog, preporučenog razmaka, ističe Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽPP-a.


Slične se preporuke nošenja maski, dezinfekcije ruku te raspored sjedenja očekuju i od putnika u autobusnom prijevozu.

- Imam jednu poruku za naše putnike, da više ne ostanu doma, nego da putuju s nama i ostanu odgovorni, za sve ostalo mi ćemo se pobriniti za njihovu maksimalnu sigurnost, kaže vozač Panturista Davor Pandurević.

Sigurnost instruktora i polaznika iznimno je važna u autoškolama, gdje je nemoguće držati preporučeni razmak, pa smatraju da je dobro nositi i naočale.

- Znamo da infekcija može doći i putem očiju, pa bi naočale svakako bile preporuka za instruktore, kandidate isto - preblizu je kontakt, znači nemamo odstojanje od metar i pol, kaže instruktor vožnje Mario Kišur.

Uz trenutačnu usredotočenost na dugoočekivani početak rada i poštovanje svih mjera, i autoškole i prijevoznici, i šoping centri i ugostitelji zabrinuto iščekuju kakva će im biti popunjenost i posjećenost, a o tome onda ovisi i njihovo buduće poslovanje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!