Kako je studentima u karanteni na Sljemenu

11.11.2020.

18:09

Autor: Irena Košar/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Tomislavov dom na Sljemenu u epidemiji je postao mjesto za izolaciju i samoizolaciju domaćih, ali i stranih studenata koji nisu mogli nikamo otići.
Tomislavov dom na Sljemenu u epidemiji je postao mjesto za izolaciju i samoizolaciju domaćih, ali i stranih studenata koji nisu mogli nikamo otići. Zahvaljujući svima koji su se o njima brinuli, ni u jednom trenutku, kažu studenti koji su izašli iz karantene, nisu se osjećali usamljenima i napuštenima.

➡️ 
Covid-19: Od rođendana do smrti u 7 dana 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Theo, student iz Francuske, u karanteni na Sljemenu proveo je 10 dana. Nakon što je doznao da je pozitivan na koronavirus, iz studentskog doma Hitna pomoć odvezla ga je u Tomislavov dom.

- U kolima hitne pomoći bilo je jako čudno, bilo nas je četvero i svi smo se pitali kamo idemo, kamo nas vode, kaže Theo.

On je jedan od 93 studenata koji su dosad bili u karanteni na Sljemenu. Na ulasku dočekuje ih medicinsko osoblje.

- Skafandere oblačimo pri primitku pozitivnih pacijenata, onda izlazimo pred njih van i onda ulazimo. Nikada ne ulazimo nazad kroz glavni ulaz, nego moramo kroz požarne stube, objašnjava prvostupnik sestrinstva Ivan Milić.- Ovdje je smještaj organiziran na način da su u jednom krilu smještene osobe koje trebaju u samoizolaciju, u drugom krilu su smješteni pozitivni. Kada uđu u sobu, više ne izlaze 10 dana, ako nema neke zdravstvene potrebe, kaže Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Medicinske sestre i tehničari studentima su na raspolaganju 24 sata na dan. Komunicira se isključivo telefonski.

- Bio je fiksni telefon na koji su oni nazvali kad su doručak, ručak i večera bili ispred, kaže studentica Gabrijela iz Dropkovca.

- Prvo se dostavi sve što im je potrebno, bilo hrana, bilo lijekovi, bilo voda. Nakon toga se spuštamo dolje, presvlačimo i zovemo ih da si mogu podići stvari koje smo im ostavili ispred stola, kaže prvostupnica sestrinstva Mia Kramer.

Nastavu su mogli pratiti jednako kvalitetno kao i u domu.

- Osigurali smo im internet da bi svaka soba imala jak signal, da bi oni mogli kao studenti pratiti online nastavu, kaže Goran Kršnjavi, voditelj podružnice "Vladimir Nazor", Zagrebački holding.

Velika potpora su i djelatnici Crvenog križa.

- Pružamo i psihosocijalnu podršku, kako i korisnicima, važno je i za sve zdravstvene djelatnike, kaže Ante Mlinarić, GD Crveni križ, Zagreb.

- Kad smo došli gore, kada sam zapravo i vidjela kako to sve izgleda, to mi je odmah dalo još veću dozu mira, kaže jedna studentica iz BiH.

U karanteni se trenutačno nalazi petero studenata. Ako se broj bude povećavao, sve je spremno za njihov dolazak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!