15:50 / 21.02.2019.

Autor: Sanda Dičak/I.H./HRT

Kako su na Lokrumu riješili problem potkornjaka

-

-

Foto: - / -

Posječena su 32 stabla, što je samo 1% borove šume na Lokrumu. Stanje vezano za potkornjaka pratit će se i nakon provedenih preventivnih mjera.
Za razliku od Marjana, na otoku Lokrumu pravodobno je provedeno istraživanje upravo zbog opasnosti od potkornjaka za borove - i spriječeno je njegovo razmnožavanje, koje bi moglo ugroziti šumu zaštićenu još 1948.

Istraživanje o zdravstvenom stanju borova provedeno prošle godine pokazalo je da potkornjaka, i to onog mediteranskog, opasnog, na Lokrumu ima, ali nije se masovno razmnožio, što bi bilo opasno za šumu.

- Utvrdili smo da je on prisutan, da ga ima, ali da je ta populacija  preniska da bi izazvala  nekakav veliki provblem u šumi, ali pokazuje da treba biti oprezan i da treba dalje pratiti situaciju, rekao je Milan Pernek sa Hrvatskog šumarskog instituta.

Zbog klimatskih promjena i sušnih zima stabla su sve slabija, što omogućuje brže širenje potkornjaka, koji masovnim razmnožavanjem reagira na te klimatske promjene.

Na otoku su postavljene feromonske klopke, a zaražena stabla posječena. Posječena su 32 stabla, što je samo 1% borove šume na Lokrumu. Stanje vezano za potkornjaka pratit će se i nakon provedenih preventivnih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!