Kakva je situacija na Banovini danas?

17.03.2021.

22:37

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Podjela pilića na Banovini

Podjela pilića na Banovini

Foto: HTV / HRT

Iz dana u dan život na Banovini se normalizira, a revitalizacija poljoprivrede ključna je kako bi se pomoglo tamošnjim stanovnicima.

Galerija
Banovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRT
Banovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRTBanovina danas, 17.3.2021., Foto: Dnevnik HTV-a/HRT

Imanje obitelji Basurin iz sela Dvorišće nedaleko od Gline, od danas će biti novi dom za ovih 20 pilića.

- Dobili smo, nismo morali kupiti, pošto smo s ovog područja koje je stradalo i prije i sada, priča Katarina Basurin iz Dvorišća.

Ovo je druga po redu donacija pilića od Ministarstva poljoprivrede. Prošli tjedan podijeljeno ih je više od 8000.

- Osim ovih 1000 pilića za područje Grada Gline kojim će biti opskrbljeno 50 OPG-ova, stiže danas popodne još 500 za područje Petrinje koje će HVIDRA Petrinja podijeliti lokalnim OPG-ovima, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Revitalizacija poljoprivrede jedan je od preduvjeta za normalizaciju života na Banovini.

- Građani se polako vraćaju svojim domovima, dolazi proljeće, isto tako vraćaju se u svoje vrtove, u svoja polja, kaže gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Iako su u potresu stradale i brojne škole, sve se više djece vraća na nastavu licem u lice.

- Iz dana u dan se situacija popravlja, naravno ako uzmete u obzir da smo s početkom drugog polugodišta imali jednu školu koja je išla licem u lice, a sada ih 44 od 53 koje kompletno idu na "face to face nastavu", pojašnjava državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Mjesec i pol djelatnici jedne IT tvrtke iz Siska nisu mogli raditi u uredu. U potresu su stradale prostorije, oprema i serveri.

- Djelatnici su radili kako je tko mogao gdje. Neki su mogli od kuće, neki su morali naći drugi smještaj, isto tako firma je pomogla u tome. Znači bilo je snalaženje, baš samo snalaženje, govori Ivan Marković, vlasnik IT tvrtke.

A u Petrinji je i dalje jedna od glavnih tema raspodjela građevnog materijala. Incijativa branitelja ističe kako Grad u skladištima čuva više od 150 tona inozemne pomoći.

- Želimo reći da Grad na čelu sa gradonačelnikom ne funkcionira. Civilna zaštita, građani čekaju da im se podijeli građevinski materijal. Dan danas građevinski materijal se ne dijeli, tvrdi Ivo Vranić iz Inicijative branitelja grada Petrinje.

Diljem Banovine građani nestrpljivo čekaju povratak u svoje domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!