20:36 / 11.07.2021.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/HRT

Jesu li stanovnici Markuševca započeli obnovu nakon potresa?

Život nakon potresa

Život nakon potresa

Foto: HTV / HRT

Mnogi i dalje ponovno proživljavaju strah kada se prisjete jednog od najjačih potresa u povijesti Zagreba. Najizraženije je to kod stanovnika sjeveroistočnog dijela grada, gdje se do danas osjećaju podrhtavanja. Ekipa HTV-a provjerila je jesu li 16 mjeseci od potresa uspjeli započeti obnovu svojih uništenih domova.


Zbog velikih puknuća, gospođa Ivanka Serdar iz Markuševca već 16 mjeseci s roditeljima živi u sobici u prizemlju. Kaže, nakon što je prikupila gomilu papira, uspjela je dobiti odobrenje za obnovu. No za štetu od 400.000 kuna, čije troškove većinom pokrivaju država i grad, još ne zna kako će riješiti svoj dio.  

- Radim u firmi, na ugovor, ne mogu dobiti lipe kredita, roditelji su mi stari i ne mogu ništa, dijete mi je, uz ovu veliku kuću otišlo u podstanarstvo. To vam je to, kaže. 

No, gospođa Ivanka nije jedina koju muči što i kako dalje. Njih stotinjak ima crvenu naljepnicu, dok 20-tak obitelji iz Markuševca i dalje živi u kontejnerima. Primjerice, jednu od tih kuća vlasnik je odlučio sam srušiti idući tjedan, jer kaže da obnovu neće nikad dočekati.      

Josip Kobasić, potpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Markuševec ističe da su ljudi jadni, a naročito oni čija su djeca otišla ili ih nemaju.

- Čini mi se, po njihovim razmišljanjima, kao da su ih svi zaboravili, kaže. 

S dokumentacijom i čekanjem obnove bore se i stanovnici Kozjaka. Kuća gospodina Matije Repotočnika dvaput je dobila crvenu naljepnicu, no režije i dalje pristižu, iako sa svojom majkom i bakom već više od godinu dana živi u podstanarskom stanu u Španskom. Kaže da nada polako nestaje. 

- Najmanje krivim grad jer grad nema takav budžet. A država kao da radi po principu da se samo pokaže da žele pomoći, a uvijek neke kvake ubace tu, kao želim ti pomoći, ali bolje si pomogni sam, rekao je.  

Prema podacima resornog Ministarstva dosad je predano 12.000 zahtjeva za obnovu, a tek prije mjesec dana srušena je prva kuća.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!