Kalos postaje lječilište s četiri zvjezdice

05.03.2023.

07:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT

Liječilište Kalos u Veloj Luci

Liječilište Kalos u Veloj Luci

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Vela Luka na otoku Korčuli sinonim je za zdravstveni turizam na našoj obali, no prostora za napredak itekako ima. U planu je rekonstrukcija liječilišta, a samo mjesto uskoro dobija i novi, veći pomorsko-putnički terminal, čime će se značajno rasteretiti centar mjesta već ove turističke sezone.

Ljekovito blato, iskustvo i stručno osoblje u Velu Luku privlače sve kojima je potrebna fizikalna terapija i zdravstvena pomoć. No lječilište Kalos izgrađeno je davne 1977. godine i potrebna mu je rekonstrukcija. Projekt trenutačno čeka zeleno svjetlo iz Europe.

Obnova novcem iz europskih fondova


- On je vrijednosti 9,1 milijun eura, od toga planiramo da većinu sredstava dobijemo iz europskih fondova, međutim jedan dio će uložiti Dubrovačko-neretvanska županija, kaže dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Jedno krilo specijalne bolnice prenamijenit će se u lječilišni hotel s četiri zvjezdice. Obnovit će se recepcija, restoran i kuhinja te urediti tematski parkovi i bazeni. Time će se na otoku dodatno potaknuti razvoj zdravstvenog turizma.

- Svi znamo da su danas u Hrvatskoj, pa i u okolnim državama - veliki problemi s listama čekanja. Na kopnu su fizikalne terapije već dosta zagušene. Evo mi na otoku s njima nemamo problema, dodaje ravnateljica Specijalne bolnice Kalos Damira Bojić.

Četiri puta veće trajektno pristanište


Uskoro u Veloj Luci neće biti problema ni s prometnim gužvama. Gotovi su radovi na novom trajektnom pristaništu izvan naselja. Ono će, kaže ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela biti četiri puta veće nego postojeće a imat će tri veza za veće i jedan vez za manje trajekte.

A načelnica općine Vela Luka Katarina Gugić napominje da onog trenutka kad se terminal upogoni - na red dolazi i projekt izgradnje druge faze luke nautičkog turizma.

A samim time i razvoja sve posjećenijeg otoka Korčule, koji je prošle godine na listi najljepših otoka na svijetu zauzeo peto mjesto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!