18:49 / 16.02.2019.

Autor: Danijela Novak/I.H./HRT

Kamere HRT-a u kuhinji remetinečkog zatvora

-

-

Foto: - / -

Kuharica Barica Matić kuha za zatvorenike već 30 godina. Istim žarom, kaže, kao i za svoju obitelj. 670 zatvorenika ima tri redovita obroka. Oni koji žele raditi dok odslužuju kaznu imaju ih četiri, kao i 4 kune po satu.
Najveći hrvatski zatvor Remetinec, otvoren 1987., trenutačno ima 350 zaposlenika i 670 zatvorenika. Proveli smo dan s jednom od najdugovječnijih zaposlenica - zatvorskom kuharicom i saznali kako zatvorenici u našim zatvorima hranu proizvode sami za sebe...

Kuharica Barica Matić kuha za zatvorenike već 30 godina. Istim žarom, kaže, kao i za svoju obitelj.

- Imamo 'obične', to su ovi što smiju svu hranu jesti, imamo dijetalno, tu se računaju vegetarijanci. Imamo i vegane, pa imamo dijabetičare, i imamo vjerske menije, nabraja.

Tri redovita obroka sprema za 670 zatvorenika. Oni koji žele raditi dok odslužuju kaznu imaju ih četiri, kao i 4 kune po satu. Onima koji rade u kuhinji Barica Matić je i strukovni učitelj. Jedan od najnovijih stanovnika Remetinca - Željko Dolački, doznajemo, ima propisanu želučanu dijetu.

U zatvoru nema suicida, nema ekstremnog nasilja, bijega iz zatvora nije bilo gotovo 30 godina. Hranu tu proizvode sami zatvorenici.

- Organizirana je regionalna proizvodnja, gdje se proizvode kompletne potrebe za svinjskim mesom, goveđe meso, mlijeko, jaja, Lika, Gospić daje krumpir, Lipovica daje jabuke. Tako da se velika količina hrane proizvede u zatvorskom sustavu, kaže nam upravitelj Zatvora u Zagrebu Damir Čumpek.

Na polju poluotvorenog odjela u Vukomercu godišnje se proizvede i do 17 tona povrća - i sve se potroši za potrebe zatvorenika. Za blagdane Barica priprema i blagdansku hranu. Jednom je pekla kolače za zatvorsko vjenčanje.

Zatvorenici koji rade na poljima dio plaće mogu potrošiti u zatvoru, a dio im se stavlja na račun, kojim se mogu koristiti kad izađu na slobodu. Zatvorski sustav Remetinec ima vlastitu proizvodnju hrane više od 20 godina. Državnoj blagajni za to su vrijeme uštedjeli oko milijun i 700 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!