Olujna bura prevrnula dostavni kamion kod Križišća

01.03.2023.

Zadnja izmjena 12:33

Autor: M.M./HRT/HAK

Olujna bura prevrnula dostavni kamion

Olujna bura prevrnula dostavni kamion

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Snijeg otežava vožnju u Lici i Gorskom kotaru. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno.

U Lici 110 korisnika bez struje, u Baraćevoj Dragi oskrbljeni strujom iz Zadra


U podvelebitskom Primorju svi imaju struju jer se od utorka predio Barić Drage privremeno opskrbljuje strujom iz Zadra, ali stanje se nije poboljšalo u Nebljusima i Srbu, gdje je sada oko 110 korisnika bez struje, saznaje Hina u srijedu u Elektrolici.

- Kvarovi na potezu od Karlobaga do Sv. Marije Magdalene još nisu popravljeni, struja u niskonaponsku mrežu Barić Drage ne dolazi iz Karlobaga već s dalekovoda i trafostanica Elektre Zadar, kaže direktor Elektrolike Božo Marković.

Trenutno pada snijeg i puše olujna bura, pa i jutros dolazi do manjih kvarova. Ekipe su na terenu i danas će se to popraviti, a dalje sve ovisi o vremenu.

U Nebljusima i Srbu i dalje se radi na otklanjanju kvarova koji su detektirani još jučer, ali riječ je o nepristupačnim mjestima, ruralnim, šumovitim, gdje nisu sve prometnice očišćene od snijega, koji je opet počeo padati oko 11 sati.

Za 13 kuća u Štikadi kod Gračaca u Elektrolici se nadaju da će uskoro dobiti struju, do podneva su trebali biti otklonjeni kvarovi, ali tamo su dalekovodi također na nepristupačnim mjestima.

Prevrnut kamion kod Križišća


Nakon nekoliko dana kaosa na cestama zbog obilnog snijega i jake bure situacija se postupno popravila. No vjetar i snijeg i dalje stvaraju probleme.

HRT-ov novinar Darko Santini javio se iz Delnica. Rekao je kako bura radi probleme, te da se jedan kamion prevrnuo kod Križišća.


- Promet je dosta gust u Gorskom kotaru, temperatura je oko 0 i pada lagan snijeg, rekao je Santini. 

Istaknuo je da su i autocesta i magistrala dobro očišćene, ali da je svejedno treba pripaziti i poštivati propise i zabrane koje su na snazi.

Bura jača i ruši dalekovode na Obrovačkom području


Nakon što je jučer neko vrijeme bila otvorena, jutros autocestom između čvorova Sv. Rok i Maslenice mogu samo osobna vozila. Isto je i na cesti između Zatona i Zatona Obrovačkog kao i preko Paškog mosta. Za kamione s prikolicama i tegljače s prikolicama nema slobodnog pravca prema Dalmaciji. Nevrijeme je najviše problema prouzrokovalo na području Gračaca. Zbog velike količine snijega neka su područja ostala odsječena. Tamošnjim stanovnicima pomažu Crveni križ i HGSS, javila je Kristina Tartaro iz Obrovca.


Dodala je kako je bura na obrovačkom području srušila oko 50 dalekovoda pa su mjesta Muškovci i Golubić bez struje. Elektra je najavila da će danas pustiti struju, ako to dopuste vremenske prilike. Međutim, bura jača stoga se preporuča odgoda putovanja do sutra kad bi se vjetar trebao smiriti.


Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;

DC42 u mjestu Poljanak;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

ŽC4253 Slatinski Drenovac-kamenolom Velika;

ŽC4030 Orahovica-Kutjevo;

ŽC5203 Srb-Otrić;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko

Promet je dopušten samo za osobna vozila:

autocestom A1 Zagreb - Ploče - Karamatići između čvorova Sveti Rok i Rovanjska (Maslenica);

autocestom A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i prije čvora Kikovica za smjer Zagreb);

Jadranskom magistralom (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

državnom cestom Gospić - Karlobag (DC25);

državnom cestom Gračac - Zaton Obrovački (DC27);

na Paškom mostu.

Na autocesti A7 Draga (Rijeka Istok) - Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar - Novi Vinodolski i Senj - Karlobag, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica - Križišće (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupine vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi-vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse s dvostrukom osovinom koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici i Gorskom kotaru (detaljan popis cesta nalazi se na interaktivnoj karti HAK-a):

GORSKI KOTAR:

DC3 Zdihovo - Stubica - Kupjak - Delnice - Gornje Jelenje - Kikovica;

DC32 Prezid - Delnice;

DC42 Vrbovsko - Josipdol - Stubica - Ogulinski Hreljin;

DC203 Brod na Kupi - Delnice;

DC305 Parg - Čabar;

DC501 Gornje Jelenje - Oštrovica - Meja;

DC549 Vrata - Fužine;

ŽC5032 Mrzle Vodice - Gornje Jelenje;

ŽC5062 Lič - Lukovo;

ŽC5094 Ledenice - Stalak;

na svim lokalnim i županijskim cestama na području Vrbovskog, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja.

LIKA:

DC1 Vaganac - Korenica - Udbina - Gračac - Knin;

DC23 Josipdol - Kapela - Žuta Lokva - Senj;

DC25 Korenica - Lički Osik;

DC42 Hreljin Ogulinski - Grabovac;

DC50 čvor Sveti Rok - Gračac;

DC52 Špilnik - Korenica;

DC217 Ličko Petrovo Selo - GP Ličko Petrovo Selo;

DC218 Bjelopolje - Donji Lapac - Užljebić;

DC429 Selište Drežničko - Prijeboj;

ŽC5217 Bruvno - Mazin;

na svim lokalnim i županijskim cestama na području Ličko-senjske županije.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su:


trajektne linije Prizna - Žigljen, Brestova - Porozina, Stinica - Mišnjak i Lopar - Valbiska;

brodska linija Mali Lošinj - Unije - Susak;

katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Novalja - Rab - Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!