Teški kamioni testiraju Pelješki most - galerija fotografija

23.01.2022.

17:49

Autor: HRT

Pelješki most pod probnim opterećenjem

Pelješki most pod probnim opterećenjem

Foto: Izvor: / Građevinski fakultet u Zagrebu

Testiranje Pelješkog mosta probnim opterećenjem i dalje traje. Počelo je prije nekoliko dana kako bi se utvrdilo ponaša li se konstrukcija mosta pod opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima. Most se testira opterećenjem s 20 kamiona od kojih je svaki težak 40 tona. 

Galerija
Pelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u Zagrebu
Pelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, arhivska fotografija, Foto: Izvor:/Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor:  /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor: /Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor:/Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor:/Građevinski fakultet u ZagrebuPelješki most pod probnim opterećenjem, Foto: Izvor:/Građevinski fakultet u Zagrebu

Djelatnici Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provode ispitivanje Pelješkog mosta statičkim opterećenjem pri kojem se koristi 20 kamiona mase po 40 tona, odnosno ukupno 800 tona. Potom slijede i dinamička ispitivanja. Očekuje se da bi ispitivanje trebalo trajati 10-ak dana. 

Mjerenja na mostu izvode se dok kamioni stoje, voze ili se naglo zaustavljaju, po točno utvrđenom protokolu. Stručnjaci objašnjavaju da se kontroliraju deformacije, vibracije mosta i mjere naponi.

- Most jako dobro izgleda i kvalitetno je napravljen. Nadam se da će ga investitor kvalitetno održavati i da će on trajati onaj vijek za koji je predviđen, izjavio je prije nekoliko dana projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher.

Nakon probnog opterećenja, za desetak dana slijedi tehnički pregled.

Prvi automobili preko mosta mogli bi u lipnju, kada se izgradi veći dio pristupnih cesta. Tehnički najzahtjevnija stonska obilaznica trebala bi biti dovršena do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!